Blog: Collectieve apathie of stilte voor de (bekende) storm
17 Nov 2013, 11:00
foto


Terwijl het nieuws buiten Suriname wordt beheerst door onder andere de massale afluisterpraktijken van Big Brother en de discussies over Piet zwart of niet in alle hevigheid worden voortgezet, ondergaan wij in Suriname heel gelaten op eigen aparte wijze ons eigen nieuws.

Met nationale, uitbundig gevierde, feestdagen die elkaar vlot opvolgen en ingestelde commissies die her en der ordening beloven, lijkt er op het eerste gezicht niet zoveel aan de hand te zijn. Niets is echter minder waar. Het laten gaan of wegsturen, afhankelijk van hoe je het bekijkt, van de Minister van Financiën zo kort voor de begrotingsbehandeling is op zijn zachtst gezegd zeer merkwaardig.

Een minister die overigens met veel fanfare werd binnengehaald als technocraat met veel kennis over de gang van zaken op het ministerie. En ondanks gestelde vragen binnen en buiten het parlement blijft er een waas van onduidelijkheid over de echte reden van haar vertrek. Eerder vertrokken ook de ministers van RGB, Justitie, Regionale Ontwikkeling, Sport en Jeugdzaken, Onderwijs, Volksgezondheid en de minister van Openbare werken. Menigeen ontkomt niet aan de indruk dat met deze frequente wisselingen het met de continuïteit van beleid niet kan vlotten, en dat het regeren dit kabinet kennelijk zwaarder valt dan voorzien bij de start. Of het vertrek van een minister nu is een teken van afkeuring van zijn aanpak, of verschil van mening, of persoonlijke dringende reden van de minister zelf, het roept veel vragen op wanneer zoveel ministers het erbij neer (moeten) leggen. Vragen die niet worden beantwoord. Gelaten laten wij het over ons heen komen!

Diezelfde gelatenheid waarmee de meerderheid van de samenleving ook over zich heen laat komen:
- Dubieuze benoemingen en ontheffingen binnen ministeries en andere overheidsgerelateerde diensten, consulaten en ambassades
- Uitholling van de kerntaken van ministeries door de instelling van allerhande task-forces, commissies en overlegorganen
- Naar corruptie riekende aanbestedingen, gunningen en aankopen
- Systematisch door de regering negeren van het parlement vooral wanneer er door dit volksvertegenwoordigende orgaan indringende en moeilijke vragen worden gesteld.

Deze zaken worden wanneer ze zich voordoen uitgebreid belicht door de diverse media en beheersen vervolgens voor enkele uren en soms wel dagen het gesprek van de dag. Vervolgens valt het stil en schikken wij ons gemoedelijk en collectief naar de nieuwe realiteit. Een enkeling gaat soms nog even door en tracht de ernst te doen doordringen tot de massa, maar tot nu toe tevergeefs of met weinig resultaat. Het valt stil, op naar een volgend debacle.

Kan en mag een regering op deze wijze omgaan met het mandaat van het kiezersvolk, de moeizaam opgebouwde reserves en het vertrouwen van de regionale en internationale gemeenschap. Collectieve apathie als het gaat om een mening over het gevoerde beleid en de wijze (of het volledig ontbreken) van verantwoording geven hen vooralsnog de ruimte ongestoord door te gaan.

Over de redenen van deze collectieve apathie of gelatenheid kun je alle kanten uit. Variërend van nu nog gunstige groeicijfers en relatieve stabiliteit tot oude onderhuidse angst of gebrek aan alternatieven of verblind door geef het volk brood en spelen. Of geldt ook hier weer de kruik gaat zo lang te water?
Veel essentiëler is echter de vraag hoe verder en anders.. of hoe anders en hoe snel? Een zeer indringende en serieuze vraag aan een ieder die echt gelooft in de potentie van dit land en een verschil kan en wil maken. Overtuigd van de goedbedoelde intenties bij delen van ook deze regering is een aanvullende vraag, kan het tij nog worden gekeerd?
Terug naar dat punt van nog geen vijftien jaar geleden toen het volk roepend om brood in plaats van brug een regering op de knie kreeg hoeft het niet te komen.

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog
CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May