Essed: Regering stuurt aan op vastlopen rechtspleging
16 Nov 2013, 08:00
foto
Hugo Essed


De jurist Hugo Essed ziet een duidelijk patroon tussen het afwijzen van voorstellen van de rechterlijke macht door de regering en de advocatuur. Dit zegt Essed om commentaar gevraagd op de mededelingen van rechter Dinesh Sewrattan tijdens de zitting van het Hof van Justitie vrijdag. Essed is een van de ondertekenaars van de motie die de Orde van Advocaten de vorige maand heeft aangenomen.

"Het heeft er alles van dat de huidige regering aanstuurt op het geheel vastlopen van de rechtspleging”, stelt Essed. “Als nu blijkt dat achtereenvolgende ministers van justitie uit deze regering categorisch alle voorstellen van advocatuur en van het Hof van Justitie afwijzen, dan kan men moeilijk tot een andere conclusie komen”, meent Essed stellig.

Situatie ernstig
De jurist wijst er op dat met de aanname van de Amnestiewet 2012 reeds op ernstige wijze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is aangetast en dat in het voorstel van de regering voor een wet op het Constitutioneel Hof die onafhankelijkheid structureel wordt ingeperkt. “Als je daarbij optelt dat alle voorstellen van de advocatuur en het Hof van Justitie worden afgewezen, dan kan het niet anders dan dat hieraan een gericht beleid ten grondslag ligt. Een beleid dat kennelijk bedoeld is de problemen in de rechtspleging juist te doen toenemen in plaats van aan te pakken.”

Essed wijst er op dat het vaker voorkomt dat de rechters op de terechtzittingen begrip van de rechtzoekenden vragen voor de lange duur van processen. Hij zegt verheugd te zijn dat nu individuele rechters ook inzage geven in de ernst van de situatie, “maar ik hoop dat het Hof van Justitie als hoogste instantie met rechtspraak belast ook duidelijk uitkomt, anders zal op den duur de rechterlijke macht geheel ten onrechte de schuld krijgen van het vastlopen van de rechtspleging in Suriname”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May