Ontbossing Braziliaanse Amazonewoud neemt toe
15 Nov 2013, 16:00
foto
Intensieve landbouw en sojaproductie in de staten Para en Mato Grosso hebben 28% van het Amazonewoud vernietigd. (Beeld: Al Jazeera)


Extensieve landbouw en sojaproductie in twee staten van Brazilië zijn de reden dat de ontbossing van het Amazonewoud dit jaar met 28% is toegenomen. De bekendmaking is gedaan door de Braziliaanse minister van Milieu, Izabella Teixeira.

De bewindsvrouw heeft de aankondiging gedaan in de hoofdstad Brasilia en zei dat ze een spoedontmoeting bijeen zou roepen om de situatie te verhelpen. “Wij bevestigen de stijging van ontbossing van 28% oftewel 5.843 km²,” zei ze onder vermelding van voorlopige statistieken van augustus 2012 tot en met juli van dit jaar.

Extensieve landbouw en soja-productie in de noordelijke staat van Para en de centraal-westelijke staat Mato Grosso zijn volgens haar de belangrijkste factoren voor de stijging. In Para ging 37% van het bos eraan en in Mato Grosso 52%.
Teixeira stelde in het vooruitzicht dat de regionale Amazone staatssecretarissen volgende week bij elkaar komen om uitleg te geven en te bepalen welke maatregelen er getroffen zullen worden om de situatie een halt toe te roepen.

Versoepeling milieuwet
Ze had ook kritiek op de schijnbaar ondoeltreffende controle door de federale overheden. "De Braziliaanse regering gaat dit niet tolereren en zal de eventuele stijging van de illegale ontbossing niet accepteren.” Ze benadrukte dat het land zich streng heeft gecommitteerd om ontbossing drastisch te verminderen.

Procentueel is de stijging in absolute termen de op een na kleinste in de afgelopen jaren. In 2012 werd 4.571 km² ontbost en het jaar ervoor 6.418 km². Het slechtste jaar ooit was 2004 toen 27.000 km² bos verloren ging.
Milieuactivisten wijten de ontbossing aan de versoepeling van de milieuwetgeving van Brazilië. Ze zeggen ook dat de stimulans van de overheid voor grote infrastructurele projecten zoals dammen, wegen en spoorwegen, ontbossing voedt.

Gevangen
Paulo Adario, coördinator van de Greenpeace Amazon campagne, vindt het schandalig dat de vernietiging van het bos is toegenomen. “De overheid kan niet verrast zijn door deze toename van ontbossing, omdat zij met hun handelingen de vernietiging stuwen, '' zei hij. "De verandering in de Boswet en de amnestie voor degenen die illegaal bos hebben gekapt, stuurde het bericht dat dergelijke misdaden geen gevolgen hebben.”

Brazilië, een belangrijke wereldwijde agrarische producent, zit gevangen tussen milieudruk en de belangen van de grote boeren. De bosbouwwet van het land vereist dat landeigenaren in de Amazone tot 80 procent van de inheemse bossen laten staan. Maar de handhaving van de wetgeving is laks.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May