Unasur geeft invulling aan electorale missie
14 Nov 2013, 01:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter Electorale Raad Unasur.


De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heeft in Quito, Ecuador, een overeenkomst getekend met de Nationale Electorale Raad van Ecuador. Hiermee is de 'Electorale observatie en begeleidingscommissie' van Unasur geformaliseerd. Namens Unasur tekende Jennifer van Dijk-Silos. Zij is de tijdelijke voorzitter van de Unasur Electorale Raad en vertegenwoordigde ook minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

Voor Ecuador tekende Domingo Paredes Castillo, voorzitter van de Nationale Electorale Raad. Silos benadrukte tijdens de plechtigheid die plaatsvond op het Unasur algemeen secretariaat, het belang van vrije, geheime en eerlijke verkiezingen en een objectief orgaan voor begeleiding van de diverse etappen in het traject naar en tijdens de verkiezingen. Dit is nodig voor de versterking van de democratie in de regio zoals voorzien in de bepalingen van de Electorale Raad van Unasur.

Eigen invulling
Paredes Castillo, zal de Electorale Missie Unasur ook in staat stellen om waar nodig electorale processen te versterken en te verbeteren, terwijl de Zuid-Amerikaanse regio tevens in de gelegenheid wordt gesteld om democratische processen op basis van eigen expertise te beoordelen.
Algemeen Coördinator Pro Tempore Voorzitterschap Suriname-Unasur, ambassadeur Ike Antonius, gaf tijdens de plechtigheid aan dat Suriname met de ondertekening van de overeenkomst namens alle lidlanden invulling geeft aan de gemaakte afspraken op 29 augustus in Paramaribo door de Unasur Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken.

Antonius zei dat Suriname eveneens het proces reeds op gang heeft gebracht voor de aanwijzing van een algemeen coördinator en een speciale vertegenwoordiger voor de Electorale Missie van februari 2014 in Ecuador, zoals voorzien wordt in de bepalingen voor Unasur Electorale Missies op dit niveau.
Elk lidland zal drie deskundigen van electorale organen kunnen afvaardigden, die onder leiding van de algemeen coördinator en de speciale vertegenwoordiger specifieke verantwoordelijkheden toebedeeld zullen krijgen, meldt Buitenlandse Zaken. Naast de overeenkomst met de Nationale Electorale Raad van Ecuador, tekende Silos op 12 november ook een overeenkomst over immuniteiten en privileges met de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patiño.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May