Samarja wil reclycling sector duurzaam maken
13 Nov 2013, 06:00
foto


Stichting Samarja wil in 2014 weer beginnen met recyclen, met een efficiëntere infrastructuur en modernere verwerkingsmethoden, gericht op langdurige afzetmarkten. Voorzitter Anwar Alibux deelt mee dat de werktuigbouwkundig ingenieur Iref Joeman voor twee maanden naar Japan is afgevaardigd om een intensieve training te volgen in recycling technologie, afvalbeheer en sanitaire vuilstort locaties. De training wordt bekostigd door Japan International Cooperation Agency (JICA).

Alibux wijst er op dat Suriname een jonge en problematische recycling- en afvalverwerkingssector heeft. Vooral over petflessenlogistiek en -verwerking zijn er veel knelpunten. Drie recyclingbedrijven zijn in de laatste twee jaren failliet gegaan. Eentje wordt door overheidsondersteuning in leven gehouden. De bedrijven zijn ten onder gegaan door internationale en nationale factoren, maar vooral ook door hun slecht intern functioneren. Het aanschaffen van juiste apparatuur en het onderhoud was gebrekkig, omdat er geen technisch kader hiervoor is aangetrokken.

Sector duurzaam maken
Samarja heeft uit haar vrijwilligersbestand een werktuigbouwkundige student (ADEK/FTeW) aangetrokken om recycling technologie te bestuderen sedert 2010. Deze vrijwilliger is in juni afgestudeerd in recycling technologie en is door Samarja voorgedragen aan de JICA voor de intensive training. "Milieu bewustwordingsprojecten, afvalscheiding facilitair en coördinatie zijn goed geregeld voor 2014, alleen het logistiek en verwerking laat nog op zich wachten. Het meeste werk is dus al verzet", deelt Alibux mee.

Samarja heeft een goede samenwerking met het directoraat Openbaar Groen van Openbare Werken opgebouwd. Er zal verder intensief worden gewerkt met diverse instanties om de recycling sector eindelijk duurzaam te maken, zegt Alibux. "Veel is nu nog afhankelijk van het beleid dat het ministerie van Openbare Werken zal uitvoeren in 2014. Maar als dit positief uitpakt, dan is de rest van Suriname al klaar om verder te gaan", meent Alibux. Joeman keert 14 december terug naar Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May