Jubileumcommissie tevreden over prestaties
11 Nov 2013, 08:00
foto
De leden van de herdenkingscommissie Jubileumjaar tijdens de voorlaatste activiteit gisteren op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: Rene Gompers)


"We did a job well done!", zo klinkt een tevreden Henk Herrenberg over de geboekte resultaten. Hij is voorzitter van de commissie Herdenking Jubileumjaar 150 jaar Keti Koti, 140 jaar Hindostaanse en 160 jaar Chinese Immigratie. "We hebben succes gehad omdat het Surinaams volk de boodschap begrepen heeft. Dat wij een cultureel mozaïek zijn die gezamenlijk aan cultuurbelevenis moet doen en als voorbeeld voor de wereld kan dienen."

De commissie is opgericht om de culturele hoogtijdagen landelijk, gezamenlijk en gecoördineerd te gedenken en te vieren. Dit moet bijdragen aan natievorming. Op het Onafhankelijkheidsplein is zondag de voorlaatste activiteit gehouden voordat de commissie in december ontbonden wordt. Sinds zaterdag zijn er activiteiten ontplooid op het 'plein'.

Om de belevenissen van het Jubileumjaar te vereeuwigen zijn er speciale postzegels uitgegeven. De Kankantrie en het gedicht 'Wan Bon' zijn op de zegels gedrukt. De eerste reeks is door president Desi Bouterse gekocht en geschonken aan Yvonne Ravales, de weduwe van Dobru. "Ook hebben wij er werk van gemaakt dat er decoraties in het kader van cultuur op één enkele dag plaatsvinden," noemde Herrenberg nog een verdienste. "Hiermee zijn we afgestapt van het hokjes denken. Normaal worden op bepaalde immigratiedagen alleen de mensen van de betreffende groep gedecoreerd." Eerder op de dag zijn in de Congreshal 140 personen gehuldigd voor "hun bijdrage aan natievorming middels cultuur."

De andere leden van de commissie kregen de gelegenheid om "ook wat te zeggen aan het einde van de rit." De commissieleden betuigden dank aan de samenleving voor de steun en het succes van het Jubileumjaar. Herrenberg hoopt dat de president twee adviezen ter harte neemt wanneer een soortgelijke commissie wordt opgezet: dat de installatie op tijd plaatsvindt en dat serieus gekeken moet worden om culturele vieringen en herdenkingen op één dag te houden. De laatste activiteit is op 15 december. Dan zal op het Onafhankelijkheidsplein een nationale gebedssamenkomst worden gehouden. Alle religien zullen vertegenwoordigd zijn en bidden voor het land. Hoelang na de laatste activiteit de commissie ontbonden wordt, is nog niet bekend.


Rene Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May