Buurtbewoners Ornamibo herstellen sluis zelf
11 Nov 2013, 03:00
foto
Buurtbewoners van Ornamibo plaatsen een dak voor de herstelde sluis om deze tegen weersinvloeden te beschermen.


Buurtbewoners van Ornamibo hebben zondagmiddag de totaal vervallen sluis in het gebied hersteld. De mensen waren het beu om bij iedere vloed onder water te zitten.

De ressortraad heeft de renovatie van de sluis als een prioriteit opgenomen in het ressortplan, bevestigt Stanley Kartodikromo, voorzitter van de ressortraad. Het is een probleem dat terstond aanpak behoefde. Vanuit de raad is verscheidene malen aan de bel getrokken dat de sluis niet functioneerde, echter zonder resultaat.

Doordat er geen sluis was om overtollig water tegen te houden, moesten buurtbewoners bij vloed lijdzaam toezien hoe het water hun gebied binnendrong. Kartodikromo zegt dat de burgers het goede voorbeeld hebben gegeven en hoopt dat de regering dit voorbeeld zal opvolgen.

Verantwoordelijkheid overheid
Armand Saät, die al 46 jaar te Ornamibo woont, is er niet over te spreken dat overheidsinstanties niet hebben gereageerd op herhaalde verzoeken van de buurtbewoners om de sluis te laten vervangen. Ook nadat in de media aandacht werd gevraagd voor de wateroverlast waarmee de mensen van Ornamibo al jaren kampten, kwam er geen oplossing van overheidszijde. Ten einde raad besloten de buurtbewoners op eigen initiatief de herstelwerkzaamheden te verrichten. Daarbij kregen ze ondersteuning van minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie, die onder meer heeft bijgedragen in de aanschaf van bouwmaterialen.

De bewindsman erkende dat herstel van de sluis in feite een verantwoordelijkheid is van de overheid, maar toonde zich bijzonder verheugd dat de buurtbewoners hebben getoond te kunnen samenwerken. Hij hoopt dat met deze actie de percelen niet meer onder water zullen komen te staan. De herstelde sluis zal naar verwachting ongeveer twee jaar kunnen meegaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May