De gevaren te verworden tot een Schandalen Republiek
11 Nov 2013, 20:00
foto


De situatie van Suriname wordt het best verklaard met een oud gezegde: “Een vis rot van de kop naar beneden”. Wanneer de kop rot is, kan de rest van het lichaam niet gezond blijven. En wanneer zij in de voorhoede verbonden blijven met mega-corruptie, is het moeilijk om kleinere ambtenaren verantwoordelijk te houden voor het aannemen van kleine bedragen in smeergelden.

De nummer 1 nationale veiligheidsbedreiging van Suriname is corruptie, en deze baant zich een weg door de vitale onderdelen van de staat, verzwakkend voor de interne veiligheid en belemmerend voor het buitenlands beleid.
Als land moeten we verschillende urgente nationale veiligheidsbedreigingen het hoofd bieden. Maar slechts één van hen -politieke corruptie- vormt een levensbedreigend gevaar voor de Staat, welke in realiteit is gedegenereerd naar een Republiek van mega-schandalen. Het indringende misbruik van openbare ambten voor persoonlijk gewin is een kwaad, dat zich verspreidt over de cruciale onderdelen van de staat, en Suriname zijn kracht ontneemt. Wanneer belangrijke besluiten, vanaf de aanschaf van middelen voor de brandweer tot aan beleidsaanpassingen, vaker besmet zijn met corrupte overwegingen, is het onvermijdbaar dat de nationale veiligheid wordt gecompromitteerd.

Doelwit
Als Suriname nu door velen gezien wordt als een zwak land, moet de schuld hiervan gegeven worden aan de corrupten en gecompromitteerden die dit land leiden. Deze verzwakking van Suriname heeft ons land tot een verleidelijk doelwit gemaakt voor hen die erop uit zijn onze nationale veiligheid te ondermijnen.
”Een vis rot van de kop naar beneden.” In feite is het een zelf-verklarende cyclus van corruptie op alle niveaus van de overheid en dat heeft de nationale veiligheid van Suriname gemaakt tot onze Achilles hiel. Hoewel het dringend vereist is dat de regering onderzoek instelt naar de feiten genoemd in de beschuldigingen geuit naar de zoon van de president bij monde van de openbare aanklager Preet Bharara, is het verwachtbaar dat de ingangen en middelen mogelijkerwijs ingezet door deze zoon, het resultaat zijn van corruptieve praktijken.
Het is de institutionele corruptie in de hoogste instituten van Staat welke de Republiek nu bedreigt en vernietigt. Wanneer binnenlands beleid ernstig aangetast is door corruptie, kan het buitenlands beleid op geen enkele wijze dynamisch, proactief en geloofwaardig zijn.

We zijn als Surinamers nu geen getuige meer van slechts corruptie, maar van regelrechte nationale plundering. De consequentie is dat onze instituten met de dag zwakker worden. Daarbij gevoegd is het nu zover dat vanwege de hoge frequentie van dagelijkse schandalen over ons uitgestort, de publieke ontzetting nog maar van korte duur is.
Inderdaad, een strategie die vaak wordt toegepast om de publieke woede te verzachten over het bekend worden van een nieuw mega-schandaal is om tweedelijns corruptie op selectieve wijze aan te pakken. Het misbruik van overheidsinstanties en intellectuelen hiervoor behoort tegenwoordig tot de dagelijkse gang van zaken.

Aanval op nationaal belang
Corruptie schandalen beginnen nu de vorm aan te nemen van televisie series, met fascinerende maar misleidende complotten. Om de aandacht van het publiek af te leiden, wordt de focus in het directe natraject altijd geplaatst op overheidsprocessen in relatie tot het onderzoeken van het schandaal, en niet op het instellen van een justitieel onderzoek om vast te stellen wie de daadwerkelijke profiteurs zijn en om het gestolene terug te vorderen of sancties te treffen.
Vergist u zich niet: Het wegsluizen van miljoenen dollars naar internationale veilige havens is meer dan alleen crimineel wangedrag. Wanneer economische contracten worden getekend of beleidsbesluiten worden genomen teneinde een aardige som 'tyuku' op te strijken is dat gelijk aan een grove aanval op het nationaal belang.

Suriname heeft als corruption perception index van Transparency International een score van 37 (hoogste score 100) voor 2012. Hoewel er dagelijks vermoedens en aanwijzingen worden aangeleverd voor mogelijk corrupt handelen door beleidsmakers, wordt er geen enkele poging ondernomen door deze regering om deze handelingen te laten onderzoeken en waar nodig hun politici en beleidsmakers te veroordelen voor het voeren van een dergelijke oorlog met de staat.

Werkt verlammend
Laat ons duidelijk zijn: Corruptie verlamt ontwikkeling, ondermijnt sociale vooruitgang, ondermijnt het vertrouwen van burgers in de rechtvaardigheid en onpartijdigheid van de overheid, belemmert goed bestuur, erodeert de openbare orde, verstoort competitieve condities in ondernemers transacties, ontmoedigt nationale en internationale investeringen, kweekt een zwarte markt economie en voegt nieuwe veiligheidsgevaren toe.
Samenvattend, corruptie obstrueert een land in het realiseren van zijn doelen en ondermijnt de nationale veiligheid.
De kanker van corruptie in Suriname heeft zich alarmerend verspreid naar elementen in de twee instituten die centraal zijn voor de toekomst van het land- de wetgevende en de uitvoerende machten. Recente onthullingen hebben andermaal benadrukt de diepe penetratie van politieke partijen door belangen van sleutelfiguren en de wijze waarop deze groep hun invloed aanwendt binnen de overheid bij het maken van beleid en zelfs media verslaggeving. Aantasting van de vrije media- de natie haar waakhond- moet ernstig voor opgepast worden, want deze is cruciaal.

De integriteit van ons nationaal en diplomatiek paspoort is heel ernstig aangetast door de recent geuite beschuldigingen tegen Dino Bouterse. Maar niets is een duidelijker voorbeeld van het bijtend effect van de cultuur van corruptie dan de voelbare afname/instorting van de capaciteit van de staat. Onze economische dynamiek en groei zou geworteld moeten zijn in een groei geleid door de private sector. Maar hiervan is niets te merken. Integendeel zien we steeds meer dat de afbraak/neergang van de staat de grootste barrière is in onze mogelijkheden om onze belangen veilig te stellen. Heden zijn we getuige van de prijs die onze nationale veiligheid en ons imago internationaal betaalt ten gevolge van de wijdverspreide corruptie.
Als Surinamers eisen wij dat hier een onmiddellijke stop aan gebracht wordt. Wij eisen bescherming van onze nationale integriteit. Wij eisen onderzoek en bestraffing van hen die middels corruptief handelen ons land te schande zetten, onze samenleving bedreigen en onze nationale veiligheid in gevaar brengen.

Angelic Alihusain-del Castilho
DA91 Ondervoorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May