Corruptie ook zonder wet grondig aanpakken
10 Nov 2013, 10:00
foto
Carl Breeveld, fractievoorzitter DOE.


Fractieleider Carl Breeveld van DOE, zegt dat ook zonder een anti corruptiewet de regering zich zou moeten inzetten om zaken die met corruptie te maken hebben grondig aan te pakken. Op aandringen van Breeveld heeft president Desi Bouterse toegegeven inderdaad in gebreke te zijn gebleven om de wet bij het parlement ingediend te krijgen.

“Maar er zijn nog te veel geluiden en gebeurtenissen die ruiken naar corruptie”, zegt Breeveld aan Starnieuws. Zijn collega parlementariër Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, vindt ook al dat er rond de regering in het afgelopen jaar veel te veel kwesties zijn voorgevallen die vragen om een justitieel onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Snelle behandeling nodig
Asabina opperde dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie niet alleen straatcriminelen oproept om zich aan te melden, maar dat ook hoogwaardigheidsbekleders zoals ministers en andere, witte boord criminelen zich aanmelden. Asabina maakte in het parlement er gewag van dat in delen van het binnenland de criminaliteit aan het stijgen is. In Albina doen zich volgens hem situaties voor waar de politie machteloos tegenover staat. “Daar geldt de macht van de sterkste”, zegt hij.

De anti corruptiewet ligt nu bij de Staatsraad. "Onze fractie vindt het in ieder geval positief dat de ontwerpwet nu bij de Staatsraad ligt. We zien deze wet zo gauw mogelijk tegemoet en gaan ervan uit dat het ontwerp ook snel behandeld zal worden, maar vooral dat het ook echt functioneel zal zijn na afkondiging. De recente vermeende vormen van corruptie die de samenleving bezighouden, rechtvaardigen een snelle afronding van het proces om deze wet operationeel te krijgen”, zegt Breeveld.

Onderzoek gewenst
De DOE-voorzitter vindt dat de negatieve geluiden over de verrichtingen van ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, de kwestie rond het aanschaffen van brandweer attributen en andere zaken een onderzoek van het Openbaar Ministerie rechtvaardigen. “Er zijn ministers uit vorige kabinetten ook zonder een anti corruptiewet veroordeeld en hebben achter de tralies gezeten. Het zou van integriteit en moed getuigen wanneer de huidige president stappen in die richting zou ondernemen. Hij kent de samenleving en weet wat er op dit vlak bij de burgers leeft” zegt Breeveld.

Tijdens de algemene politieke beschouwing in het parlement vond Breeveld het vooral positief dat ondernemer Ramsoender Jhauw van Surishopping gedurfd heeft vermeende corruptieve praktijken bij de overheid, ter sprake te brengen. Breeveld kon zich dan ook niet terugvinden in het standpunt van fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie) die vond dat de ondernemer ‘zeurt’. DOE stimuleert dat mensen zich open en ook als klokkenluiders inzetten om corruptieve praktijken kenbaar te maken. DOE is in de afrondende fase om te komen tot een initiatiefwet waarin klokkenluiders worden beschermd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May