Suriname schoolt zich in vroege stimulatie
10 Nov 2013, 04:00
foto


In Suriname wordt al 35 jaar gebruik gemaakt van de Portage Methode voor vroege stimulatie. Deze methode wordt toegepast om te helpen bij een (dreigende) ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen.

Het Medisch Opvoedkundig Bureau, de Stichting Vroege Stimulatie crèche, de Anniecrèche en de prey-skoro gebruiken deze methode. Om mee te gaan met de laatste ontwikkelingen op dit vlak komt Ineke Oenema-Mostert de Surinaamse actoren trainen. De Portage methode is in het buitenland aangepast en uitgebreid. De deskundige is betrokken bij verschillende onderzoeken naar deze methode en is ook gepromoveerd op een onderzoek aan de hand van het Portage vroege interventieprogramma.

In het land wordt gewerkt met het Portage Programma Suriname. De vaardigheden zijn aangepast aan het Surinaamse kind. Na de training van Oenema-Mostert blijft dat ook zo. In het verschiet ligt om in samenwerking met de Anton de Kom universiteit, de Portage Methode Suriname verder uit te breiden en daar verder onderzoek in te doen.

Gedurende twee dagen kunnen stimulatiewerkers van het Medisch Opvoedkundig Bureau, de Anniecrèche, Kangoeroe Community School, Stichting Matoekoe en het revalidatiecentrum hun kennis van de methode vergroten. De eerste trainingsdag was vrijdag en de tweede is maandag. De laatste training in deze methode was 17 jaar geleden, in 1996. Oenema-Mostert verzorgt op donderdag 14 november ook een gastcollege voor de afdeling Psychologie van de universiteit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May