Oppositie keurt beleid af; coalitie ondersteunt regering
08 Nov 2013, 03:00
foto
De coalitie stemt tegen de motie van de oppositie.


Oppositie en coalitie zijn niet nader tot elkaar gekomen tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag, die tot 22.35 uur geduurd hebben. Hoewel president Desi Bouterse uitvoerig geantwoord heeft in de eerste ronde, bleven diverse vragen onbeantwoord. In de tweede ronde zijn er ook indringende vragen gesteld door coalitiepartners Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk. Bouterse zei dat tijdens de begrotingsbehandeling vragen die open zijn gebleven, meegenomen zullen worden.

De oppositie zei dat het beleid voor het komende jaar niet hoopgevend is. Er is nog te veel ruis. De coalitie was juist een andere mening toegedaan. De motie ingediend door de oppositie werd weggestemd met 12 vóór en 27 tegen. De motie van de coalitie werd aangenomen met 27 vóór en 13 tegen. Rudolf Zeeman van de BEP-fractie was niet in de zaal toen de motie van de oppositie in stemming werd gebracht. Carl Breeveld van DOE stemde vóór de motie van de oppositie en tegen die van de coalitie.

Moties
De oppositie keurt het voorgenomen beleid 2014 af zoals gepresenteerd door de president. De regering wordt opgeroepen om het beleid te richten naar meer duurzame ontwikkeling, dat productie en volksvriendelijk is. De oppositie wil dat de regering alle vermeende corruptieve zaken laat onderzoeken en waar nodig de justitiële autoriteiten inschakelt en gepaste maatregelen treft.

De coalitie roept de regering juist op om het aangekondigde beleid voor 2014 voort te zetten. Gevraagd wordt om voor de uitvoering noodzakelijke wetgeving zoals regelgeving die corruptie verder kan helpen bestrijden en voorkomen en het structureren van het huisvestingsprogramma, zo spoedig mogelijk naar De Nationale Assemblee te sturen. Er moet verdere ordening komen in de financiële
huishouding.

Houding PL
De fractie van Pertjajah Luhur (PL) heeft bij monde van voorzitter Somohardjo duidelijk gemaakt dat het regeringsbeleid zal worden ondersteund, maar niet het personeelsbeleid van minister Ashwin Adhin. Somohardjo heeft hem uitgedaagd om te bewijzen waar zijn partijtoppers gefaald hebben of bezig waren met partijbelangen.

Somohardjo zegt aan Starnieuws dat zijn fractie meegewerkt heeft aan de motie en de besluitvorming. "Wij waren met vier fractieleden op de vergadering. Twee anderen waren door ziekte afwezig. Als wij weg zouden gaan, zouden er 23 coalitieleden er zijn. Wij steunen de regering, want wij zijn partner, maar wij zijn duidelijk hard nodig", benadrukt Somohardjo. De fractieleden hadden aanvankelijk de vergadering verlaten. "Zij waren naar het partijgebouw. Daarom is er geschorst", deelt Somohardjo mee. "Wij laten de regering niet vallen, maar het beleid van minister Adhin heeft niet onze goedkeuring", blijft Somohardjo erbij.

De twee moties kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif motie_coalitie.pdf     pdf-icon.gif motie_oppositie.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May