President ontkent dagelijkse interventie van US$ 1 miljoen
07 Nov 2013, 14:50
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee vanmiddag.


President Desi Bouterse ontkent dat vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) er een dagelijkse interventie op de valutamarkt plaatsvindt van US$ 1 miljoen. Volgens de president wordt er wel dagelijks geïntervenieerd, gelet op het in balans houden van de koers. “Er wordt wel geïntervenieerd maar met veel minder, echt geen US$ 1 miljoen, dat is niet waar”, zegt de president, zonder aan te geven met hoeveel er dagelijks wel wordt geïntervenieerd".

Oppositielid Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) zei dinsdag dat de regering afstevent op een financieel debacle met verregaande monetaire consequenties.
Bouterse zegt met klem dat er voldoende geld ter beschikking is om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. Hij beantwoordde vandaag vragen tijdens de algemene politieke beschouwingen en zei dat de staat in de periode 2010 tot en met 2012 ruim SRD 10 miljard en 83 miljoen aan inkomsten heeft gehad. In die periode is uitgegeven een bedrag van ruim SRD 9 miljard en 276 miljoen. Dat er ruis is rond betalingen, schrijft het staatshoofd toe aan het overheidssysteem dat door de regering is overgenomen. Bouterse zegt dat de evaluatie van de overheidsfinanciën nu in afrondende fase is.

Vooruitlopend op het uiteindelijke rapport, zegt Bouterse dat de Belastingdienst in de afgelopen drie jaar veel meer belasting heeft geïnd dan op de begroting staat aangegeven. Bouterse benadrukt dat de inflatie in 2012 is vastgesteld op 4,3 procent. En het ziet er naar uit dat voor 2013 de inflatie ook rond de 4 procent zal zijn. Bouterse zegt dat er geen sprake van is dat de regering extra leningen neemt. De hoogte van de leningen bedraagt volgens hem 30 procent van het bruto binnenlands product.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May