Belfort: Gekozen voor kwaliteit en zekerheid bij gunning
07 Nov 2013, 00:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie.


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (Juspol) stelt dat Surishopping niet heeft voldaan aan criteria zoals 'deugdelijkheid en duurzaamheid' van het geleverde materiaal. De minister deelt dit mee in een verklaring via zijn voorlichtingsdienst. In De Nationale Assemblee heeft president Desi Bouterse, vicepresident Robert Ameerali in de gelegenheid gesteld om te antwoorden op indringende vragen van assembleeleden. Dit naar aanleiding van de persconferentie van de directie van Surishopping. Directeur Ramsoender Jhauw heeft intussen een nieuwe persconferentie voor donderdag 10.00 uitgeschreven om antwoord te geven op stellingen van Ameerali en assembleeleden.

Justitie en Politie zegt dat er terdege rekening gehouden is met aan de tijd aangepaste uitvoeringen van persoonlijke standaard uitrusting en daarbij behorende attributen. "Met nadruk moet gesteld worden dat de ondernemer die in de publiciteit is gekomen met betrekking tot het onderhavige, in het verleden soortgelijke leveringen heeft gedaan die na een korte tijd gebruikt te zijn, niet bleken te voldoen aan de gestelde en verwachte kwaliteitseisen. Dat is ook het geval geweest bij andere leveringen", zegt het ministerie.

Zekerheden ingebouwd
Het Korps Brandweer Suriname heeft volgens het bericht besloten procedures te hanteren, waarbij zekerheden ingebouwd worden voor het bewaken van kwaliteit die jaren meegaat. Juspol zegt te kiezen voor kwaliteit bij gunningen. In de afgelopen jaren is de levensduur van de uitrusting niet volgens verwachting geweest. Juspol zegt dat bij de levering van goederen conform de gunningsvoorwaarden wordt gehandeld, waarbij er gelet wordt op kwaliteit. In dit geval is Juspol de opdrachtgever en zegt het recht te hebben de overeenkomst te beëindigen, indien de te leveren goederen niet voldoen aan de gestelde eisen. Aangegeven wordt dat in het verleden het materiaal werd gebruikt dat wel tien jaren meegaat, terwijl het de afgelopen jaren teruggevallen is naar twee tot drie jaren. Het ligt in de bedoeling om de standaarden van voorheen rond de duurzaamheid wederom te halen.

Bij de laatst gehouden aanbesteding zijn twee belangrijke voorwaarden doorslaggevend geweest, legt de Juspol topman uit. Ten eerste het inleveren van monsters die de toets van strenge criteria moeten doorstaan en vervolgens dat de betaling aan de leverancier pas plaatsvindt nadat het materiaal ontvangen en goed bevonden is. Juspol benadrukt dat in deze kwestie kwaliteit en zekerheid voorop zijn gesteld. In de periode maart en mei 2013 zijn er twee aanbestedingen gehouden. De eerste aanbesteding heeft betrekking op persoonlijke standaard uitrusting voor de komende elementaire opleiding in 2014. De laatste is bedoeld ter vervanging van de persoonlijke uitrusting van het uitrukpersoneel. Dit is nodig om de veiligheid, effectiviteit en efficiëntie bij de inzet van het personeel bij calamiteiten te optimaliseren, deelt Juspol mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May