Directoraat Hoger Onderwijs in de maak
05 Nov 2013, 12:00
foto
Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling.


Als alles volgens planning verloopt, zal het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) op korte termijn een Directoraat Hoger Onderwijs instellen. Een voorbereidingscommissie waarin universiteitsdocent Henry Orie zit, moet het project trekken. Binnen zes maanden moet het voorbereidend werk af zijn, zegt Orie.

Er worden gesprekken gevoerd met verschillende actoren, vertelt de onderwijsdeskundige. “Er zijn een heleboel ontwikkelingen gaande die om gericht beleid vragen. Er moet een structuur komen met een adequate bemensing.” Volgens Orie heeft de onderwijsminister het directoraat als prioriteit gesteld. ''Je moet voorbereiden, doorpraten naar de Raad van Ministers en de nodige budgetten en krachten moeten worden geworven.”

Hij constateert een wildgroei van hoger onderwijsinstellingen. In het bijzonder de registratie, de erkenning van de verschillende opleidingen en de accreditatie moet worden gestructureerd. “Het is momenteel erg chaotisch. Mensen zien een gat in de Surinaamse markt en regulering is noodzakelijk.”

Onderwijsvernieuwingen
Minister Ashwin Adhin heeft het directoraat vrijdagavond tijdens de 45ste Dies Natalis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) aangekondigd. “De wet op hoger onderwijs, de kwaliteitsbewaking van het wetenschappelijk onderwijs, de regelgeving tot het aantrekken van wetenschappelijk kader, de verantwoording van de verschillende onderzoeksinstituten, de output van de afgestudeerden en de verantwoording van de financiële middelen zijn allemaal zaken die zullen worden gemonitord.”

Hij merkte op dat ook de opzet van het studiefonds nader zal worden bestudeerd. Het fonds stelt studenten in staat om hun studie in het buitenland voort te zetten als er geen vervolg studie op de Adekus meer mogelijk is. ''Na deze studie zullen er voorstellen komen. De rol van de Nationale Ontwikkelingsbank zal ook worden bekeken.”

Het ministerie maakt zich volgens de bewindsman op voor onderwijsvernieuwingen. “De garantie van kwalitatief goed wetenschappelijk onderwijs is prioriteit van het ministerie. Iedere transformatie binnen de Adekus heeft de goedkeuring van het Minov als alle actoren van de universiteit betrokken zijn''. Hij voegde eraan toe dat het belangrijk is dat er ook wordt gekeken naar de visie en missie van de universiteit om na te gaan of deze nog past in de hedendaagse ontwikkelingen. (Bron: ASP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May