Filiaal Vreemdelingen Zaken Wanica brengt verlichting
05 Nov 2013, 00:00
foto
Op het commissariaat van Wanica is een afdeling van Vreemdelinge Zaken in gebruik genomen. Rechts Rachelle Groenfeld, onderdirecteur Vreemdelingen Zaken, dc Rawin Jiawan en minister Edward Belfort. Uiterst links politietopper Robby Ramjiawan. (Foto: Raoul Lith)


Vreemdelingen kunnen nu ook een aanvraag indienen voor een verblijfsvergunning op het districtscommissariaat van Wanica. Minister Edward Belfort van Justitie en politie heeft samen met districtscommissaris (dc) Rawin Jiawan de dependance loketdienst van Vreemdelingen Zaken in gebruik genomen. Het is het derde filiaal dat in gebruik is genomen na Nickerie en Commewijne.

Het is niet de bedoeling dat alleen de bewoners van Wanica gebruik maken van deze dependance. “Ook de mensen van de omliggende districten zoals Para, Brokopondo en Sipaliwini kunnen daar terecht voor de diensten”, zegt Rachelle Groenfeld onderdirecteur Vreemdelingen Zaken. Medewerkers van het commissariaat hebben stage gelopen op het hoofdkantoor in Paramaribo. Het ligt in de bedoeling dat ook in de andere districten er dependances opgezet zullen worden.

Verlichting voor mensen
De dc vindt het belangrijk dat deze dienst ook in zijn district geboden wordt. Hij geeft aan dat diensten bij de centrale overheid al zwaar belast zijn. “Door te decentraliseren naar de verschillende districten, kan de efficiëntie worden vergroot”, meent Jiawan. “Voor veel mensen is het een verlichting, alleen als je naar de afstand kijkt. Door dichterbij de burger te komen werken we ook aan onze klantvriendelijkheid”.

“Het is gebleken dat er de afgelopen jaren een toenemende in- en uitstroom van vreemdelingen naar Suriname plaatsvindt. Uit statistieken van Vreemdelingen Zaken blijkt dat al 27.000 personen aanvragen hebben ingediend voor verblijf en andere zaken”, zegt de minister. Hij geeft aan dat 5.000 van deze ingediende stukken afkomstig zijn uit Wanica. De grootste groep vreemdelingen bestaat uit Chinezen en Brazilianen. De bewindsman merkt op dat door de veldbezoeken hij veel vreemdelingen heeft gezien in het binnenland. “Het is daarom belangrijk om een goed controlesysteem te hebben van de in- en uitstroom van deze groep.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May