Regionale archiefgemeenschap erkent Surinaamse expertise
04 Nov 2013, 20:00
foto
Het nieuwe bestuur van Unesco RCLAC-MOW. Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad is tweede vanuit links. (Foto: Biza)


Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, nationale archivaris van Suriname, is bij een bestuursmeeting van de Unesco Regional Committee for Latin America and the Caribbean Memory of the World Programme (RCLAC- MOW) gekozen tot vicevoorzitter van deze organisatie. De jaarlijkse samenkomst is gehouden in Lima (Peru). De zittingsperiode van de vicepresident is twee jaar. De vertegenwoordiger van Mexico, Sergio Lopez Ruelas werd gekozen tot de voorzitter van de organisatie.

Tjien Fooh was in juni al als lid geselecteerd, na te zijn voorgedragen door de nationale Unesco Commissie Suriname. De benoeming van Tjien Fooh is een erkenning door de regionale archiefgemeenschap van de expertise en inzet van Surinaamse deskundigen om het documentair erfgoed te conserveren en behouden voor het nageslacht, zegt de voorlichting van Binnenlandse Zaken.

Conserveren erfgoed
Tjien Fooh is sinds 2010 ook vicevoorzitter van de Caribbean Branch of the International Council on Archives (CARBICA) en lid van de internationale archief organisatie, de International Council on Archives.

De RCLAC- MOW is een regionale organisatie van de Unesco Memory of the World Programme, die zich ten doel stelt om het documentair erfgoed dat van importantie is voor de historie van Latijns- Amerika en het Caribische gebied, te conserveren en beschikbaar te stellen aan het publiek en deze op te nemen in het regionaal register van de Memory of the World van de Unesco. De RCLAC- MOW bestaat uit negen experts, die worden geselecteerd door de Unesco op basis van hun deskundigheid en capaciteit op het gebied van documentair erfgoed.

Workshop
Tjien Fooh zal in samenspraak met de Nationale Unesco Commissie Suriname (NUCS) een nationale committee Memory of the World instellen, waarin alle documentaire erfgoedinstellingen in Suriname vertegenwoordigd zullen zijn. In de eerste helft van 2014 zal in samenwerking met de Unesco RCLAC- MOW een workshop worden georganiseerd, om de Surinaamse counterparts de tools aan te reiken voor het opstellen van een document voor het nomineren van documentair erfgoed in het regionaal en of international register van de Unesco Memory of the World.

Suriname heeft in 2011 samen met Guyana en Trinidad, het Archief van de Hindostaanse contractarbeiders in het International register van de Memory of the World Programme geplaatst en in hetzelfde jaar tevens ondersteuning verleend aan Nederlandse erfgoedinstellingen bij het plaatsen van archieven die ook van belang zijn voor de Surinaamse geschiedenis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May