Minister Moestadja benadrukt diepere achtergrond Diváli
02 Nov 2013, 20:00
foto
Minister Soewarto Moestadja doet ghee in de Suriname Dia.


Minister Soewarto Moestadja spreekt de bevolking toe in verband met Divali, die een nationale feestdag is. "Aan de vooravond van de viering van het Diváli-feest, is het een bijzonder genoegen om u, als minister van Binnenlandse Zaken, de Diváli-boodschap van de Regering voor te houden.
Diváliof te wel het Feest van het licht is een belangrijke religieuze feestdag binnen het Hindoeïsme waarmee onze multireligieuze samenleving mede wordt verrijkt en dat door miljoenen Hindoes over de hele wereld met vreugde en ingetogenheid wordt gevierd. De boodschap die op deze feestdag wordt uitgezonden heeft een universeel karakter en staat symbool voor de overwinning van het Goede op het Kwade, van het Licht op de Duisternis.

Het verdrijven van de duisternis en het kwade door het licht van kennis te verspreiden staat dus centraal tijdens het Diváli-feest. Het aansteken van de kleine aardewerk lampen – de Diya's - op Diváli -avond symboliseert dit idee; om licht in het leven te brengen en daarmee hoop op succes en voorspoed. Het Divali-feest accentueert ook een aantal belangrijke maatschappelijke waarden zoals gemeenschapszin en gezamenlijkheid.

Grondig reinigen

Belijders van het Hindoeïsme zien het als een morele plicht om voorafgaand aan het Diváli-feest hun huizen en leefomgeving grondig te reinigen. Daarbij dient ook de nodige aandacht besteedt te worden aan de reiniging van lichaam en geest. Immers, een rein lichaam en een reine geest zijn van essentieel belang voor een gezond, vredig en voorspoedig leven.

Het zou ons allen goed doen als wij de handelingen rond het Diváli-feest met een positieve bedoeling overnemen en hieruit de inspiratie putten om onder meer ons mooi land schoon te houden. Want, onreinheid wordt beschouwd als het begin van alle kwaad. Stank, hinder en ziektes die door vervuiling kunnen optreden dienen te alle tijde vermeden te worden. De boodschap van het Diváli-feest kan ongetwijfeld hieraan een passende bijdrage leveren.

Landgenoten,kijkers en luisteraars,
Het is gebruik dat onze Hindoe broeders en zusters op de dag van het Diváli-feest familieleden, vrienden en kennissen bezoeken of van hen bezoek ontvangen waarbij aan elkaar goede wensen worden overgebracht. De mens moet zich op de dag van dit feest inspannen zodat deze er één wordt van harmonie, bezinning en spirituele opleving. Het biedt jaarlijks een gelegenheid om de onderlinge banden aan te halen en te versterken als een startpunt voor een nieuw begin. Daarom is het goed om ieder jaar weer opnieuw voornoemde maatschappelijke waarden bewust te vieren en uit te dragen.

Diepe achtergrond
Ik neem aan dat u net als ik beseft dat de gedachtegang achter dit belangrijke feest dieper ligt dan het feesten alleen, in die zin dat Diváli de mogelijkheid biedt om het gevoel van verbondenheid tussen de burgers van onze plurale natie verder te versterken als een essentieel element in het traject van natievorming. Ik wil daarom – in verband met de viering van het Diváli-feest 2013 - graag de volgende wens uitspreken:

Dat het Diváli-feest velen mag stimuleren om ook gedurende de rest van het jaar meer oog te hebben voor elkaar, zodat wij gezamenlijk, met behoud van de hoogstaande waarden en normen van moraal en ethiek, kunnen werken aan de versnelde ontwikkeling van ons geliefd Suriname. Vanuit die gedachte wens ik de totale Surinaamse samenleving, maar in het bijzonder onze Hindoe broeders en zusters, een Subh Diváli toe.
Ik dank u.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May