Moestadja benadrukt waarden Divali als inspiratiebron
02 Nov 2013, 06:00
foto
'Ram en Sita' steken de 'Suriname dia' aan.


Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken stelt dat het overnemen van rituelen, die horen bij het vieren van Divali, het land ten goede zal komen. "Divali is weliswaar de overwinning van het licht op de duisternis, van goed op kwaad. Maar Divali benadrukt ook maatschappelijke waarden zoals gemeenschapszin en versterkt de sociale cohesie." Moestadja voerde namens president Desi Bouterse vrijdagavond het woord op het Onafhankelijkheidsplein bij het aansteken van de 'Suriname dia'.

Moestadja lichtte zijn stelling toe met enkele voorbeelden. Belijders van het Hindoeïsme zien het als een morele plicht om hun woning en omgeving grondig te reinigen. Ook lichaam en geest krijgen een beurt. Familiebanden worden op Divali aangehaald en versterkt. Er wordt hard gewerkt om Divali tot een dag te maken van bezinning, harmonie en spirituele opleving. "Voor ons allen zou het goed zijn om de handelingen rondom het Divalifeest over te nemen en hieruit inspiratie te putten om ons land schoon en mooi te houden" concludeerde Moestadja. "Divali biedt de mogelijkheid om het gevoel van verbondenheid tussen de verschillende etnische groepen te versterken. Het draagt bij aan de natievorming."

De reuzen dia is door 'Ram en Sita' aangestoken na een Ramlila optreden. Hanuman oogstte zoals gewoonlijk veel bewondering van het publiek toen hij zich al zwevend over het Onafhankelijkheidsplein zich op het podium aanmeldde. Tablets en mobiele telefoons probeerden Hanuman, die met een kraanwagen door de lucht voer vast te leggen. Het publiek mag tot en met zondag 'ghee' voegen in de 'Suriname dia' om het licht brandende te houden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May