Pandiet Patandin: Licht in ons kan diepste kwaad overwinnen
01 Nov 2013, 17:00
foto
Leerlingen en leerkrachten van de Shri Vishnuschool in de mandir van de gemeente Santan Dharm aan de Koningstraat. (Foto: OHM)


De diepste duisternis of het ergste kwaad kan overwonnen worden als we het licht, dit is het positieve in ons, sterk genoeg tot uitdrukking brengen. Hoe negatief mensen ook zijn, hoe moeilijk ze het ook hebben, zij kunnen zich transformeren tot het goede. Dit legde de geestelijke Surendra Patandin, die tevens voorzitter is van de priesterraad van de gemeente Sanatan Dharm, uit aan leerlingen en leerkrachten van de Shri Vishnuschool in de hoofd-mandir aan de Koningstraat.

De gemeente Sanatan Dharm heeft vandaag op diverse scholen en tempels het Divalifeest gevierd. Er is gebeden voor eenheid, saamhorigheid en voorspoed van de samenleving. Zondag wordt het feest officieel gevierd.
De Shri Hanuman school te Pad van Wanica had een gebedsdienst waarbij alle klassen actief participeerden. De Gobind school aan de Matauliweg ging met 280 leerlingen naar de Krishna mandir te 4e rijweg alwaar pandiet Mahadew Misier in gebed ging voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders.
De Shri Vishnu Mulo school woonde met ongeveer 430 leerlingen het gebedsdienst bij, meldt Sandesá (OHM).

Diepere betekenis
Patandin gaf uitleg over Divali (lichtfeest), een overwinningsfeest van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis, van kennis op onwetendheid. Divali wordt gevierd in de donkerste nacht van het jaar. Het is aardedonker omdat de maan zich volledig achter de aarde bevindt. In deze donkere nacht worden diyá’s, kleine aardelampjes, aangemaakt. Hiermee wordt aangegeven dat het licht altijd overwint.

Bij Divali wordt het Goddelijke aspect Lakshmí aangeroepen. De goddelijke kracht of 'shakti' die als vrouw wordt uitgebeeld, wordt vereerd. Zij is de uitvoerende energie van Vishnu, die de schepping onderhoudt en daarmee voor continuïteit zorgt. Lakshmi is de universele moeder die geborgenheid biedt, die onvoorwaardelijk lief heeft en geluk brengt en staat ook symbool voor het licht in onszelf. "Zij is het licht dat jou in contact brengt met je diepste zelf, je Átmá of het
Goddelijke in jou. Ze helpt jou om je ware ik te ontdekken; om tot zelfinzicht te komen, in balans te zijn en om voorspoed, gezondheid en succes te verwerven", legde Patandin uit.

De scholieren hebben lofliederen gezongen. OHM-ondervoorzitter Bhagwan Gangaram Panday overhandigde aan de schoolleider van Shri Vishnuschool vierhonderd folders voor het ochtendgebed als bijdrage voor het vak godsdienst. Pandit Patandin legde de belangrijkheid van dit ochtendgebed uit als energiebron 's morgens vroeg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May