Adhin: Depolitiseren betekent geen plaats voor partijbelangen
02 Nov 2013, 10:00
foto
Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling


Minister Ashwin Adhin van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling kiest zijn woorden zorgvuldig en stelt tegenover Starnieuws dat coalitieleider tevens voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, niet precies weet wat 'depolitiseren' betekent. “Eigenlijk heb ik dat woord echt niet zo vaak gebruikt. Maar ik heb een duidelijke opdracht meegekregen als minister en als ik dat goed wil uitvoeren, moet ik blijven zeggen dat er geen plaats is voor partijpolitieke belangen", zegt de bewindsman. Volgens hem heeft hij hierin de volledige ondersteuning van president Desi Bouterse en de rest van de regering.

Somohardjo heeft tijdens de algemene politieke beschouwing in het parlement aangegeven dat van depolitiseren op Minov geen sprake kan zijn. Hij is er nog steeds niet over te spreken dat bij het aantreden van Adhin enkele toppers van zijn partij door de minister zijn vervangen. Het heeft politieke interventie gekost om dit geschil op te lossen. De topambtenaren zijn vervangen, waarbij sommigen zijn opgewaardeerd. Zij behouden allen hun salaris.

Geen partijpolitiek
Somohardjo die niet gelukkig is met de gang van zaken, heeft in het parlement gedreigd dat wanneer president Bouterse geen goede verklaring geeft over wat het depolitiseren van Adhin betekent voor de partijpolitiek, zijn fractie het beleid van Minov niet zal ondersteunen.
Adhin zegt een technocratische benadering te hebben wanneer hij bedoelt dat het ministerie gedepolitiseerd moet worden. “Het is niet dat het ministerie wordt ontkoppeld van de politiek. Dat is onmogelijk. Politiek betekent per definitie in bestuur, hoe kan je dan ontkoppelen. Wat begrepen moet worden is dat de partijpolitieke belangen niet bepalend moeten zijn voor de toekomst van onze leerlingen en studenten. In het onderwijssysteem dat zoveel jaren kost om te veranderen kun je, je dat niet permitteren”, meent Adhin.

Over de vervangen PL-toppers zegt de bewindsman nogmaals dat zij beleidsmatig totaal niet geschikt waren en niet functioneerden. “Administratief klopte het ook niet. Zo kon bijvoorbeeld de gewezen onderdirecteur Administratieve diensten geen verantwoording afleggen en wist zelfs niet hoe het systeem in elkaar zat. We hebben hem twee maanden de tijd gegeven om aan te geven waarom financieel de administratie niet klopte. Hij kon dat niet, dus heeft hij plaats moeten maken. Hetzelfde probleem was er bij de Technische Dienst. Er was totaal geen duidelijkheid over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar”, zegt Adhin.
De minister zegt aan Starnieuws nog niet eens uitgeweid te hebben over de financiële verantwoording. Er is een onderzoek gaande van de Centrale 's Lands Accountantsdienst. “Ik heb een indicatie gezien van het rapport en het ziet er niet mooi uit”, licht Adhin een tipje van de sluier.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May