Kinderen onvoldoende beschermd in media
31 Oct 2013, 20:00
foto
Leden van het Comité 'Kindvriendelijke Media in Suriname' op bezoek bij parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.


In Suriname gebeurt er alarmerend weinig op het gebied van kinderbescherming in de media. Reden genoeg voor het Comité ‘Kindvriendelijke Media in Suriname’ (KMS) om een bezoek te brengen aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

De aanstootgevende en gewelddadige televisieprogramma’s in de overdag nemen alleen maar toe, merkt het comité op. Hij wil daarom volgend jaar een nationale media awareness week organiseren.

Het KMS zet zich in voor het creëren van meer bewustzijn en awareness over de gevaren van het uitzenden van zogenaamde volwassen beeld,- en geluidsmateriaal overdag waarbij het reële gevaar bestaat dat jonge kinderen voor de beeldbuis zitten. Veel ouders, verzorgers en religieuze organisaties keuren het verval van waarden en normen in Surinaamse media af, zegt het comité onder leiding van Gloria Lie Kwie Sjoe.

Effectieve mediaregelgeving
De KMS-delegatie heeft de parlementsvoorzitter gevraagd om te helpen met een effectieve mediaregelgeving zodat mediabedrijven overdag rekening houden met jeugdige kijkers. Ze hebben erop gewezen dat er ook subsidie nodig is voor positieve Surinaamse mediaproducties en meer voorlichting voer het omgaan met media.

Het is parlementsvoorzitter Geerlings-Simons ook opgevallen dat overdag schokkende beelden in Surinaamse televisie-uitzendingen te zien zijn. “Jonge kinderen worden op die manier blootgesteld aan zaken waar zij qua leeftijd en ontwikkeling absoluut niet aan toe zijn. Dit is ernstig, want dergelijke zaken kunnen zelfs trauma’s bij kinderen veroorzaken.” Ze heeft gezegd dat het parlement zich zeker zal inzetten voor mediaregulering en “wel in het kader van zogenoemde Child Protection.”

Voor de bescherming van onze kinderen is adequate mediawetgeving op korte termijn noodzakelijk. De assembleevoorzitter heeft beloofd dat de volksvertegenwoordiging het een en ander over niet al te lange tijd zal oppakken. “Surinaamse media moeten kindvriendelijk worden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May