Herewood: 'Waar de actie was, was meneer Leo'
30 Oct 2013, 18:30
foto


“Waar de actie was, daar was meneer Leo. Hij was waar het nieuws was, op straat,” zo beschrijft Stan Herewood zijn journalistieke guru Leo Morpurgo. “Hij was de man op de scooter. Hij nam mij een keer mee op zijn scooter naar een aanrijding met dodelijke afloop op Paranam, nabij Suralco. Nadat we na veel moeite hadden achterhaald wat er precies aan de hand was, reden we naar het mortuarium. Ik herinner me dat er overal lijken lagen.”

Herewood heeft jaren met Morpurgo gewerkt bij de Ware Tijd. Ofschoon hij vooral sportberichten deed, werd hij ook belast met politieberichten. “Ik heb ontzettend veel geleerd van meneer Leo, hij heeft mij journalistiek gevormd.” Herewood die nog verbonden is aan de sportredactie van de Ware Tijd zegt dat het heengaan van Morpurgo een groot verlies is voor de Surinaamse journalistiek. “Wat hij heeft bereikt onder moeilijke en gebrekkige omstandigheden is haast ongekend.”

“Als je bij hem kwam en zei dat je een persoon niet kon bereiken, ging zijn bril omlaag. ‘Wat zeg je tegen me? Ik moet dat bericht om 5 uur op mijn bureau hebben, zei meneer Leo.” Volgens Herewood leerde Morpurgo zijn medewerkers nooit op te geven. “En als hij naar het veld ging, kon jij als medewerker natuurlijk niet slabakken. Wij verplaatsten ons op de fiets.” Herewood heeft veel bewondering voor Morpurgo. “Ofschoon hij nooit een journalistieke opleiding had genoten, heeft hij zich opgewerkt tot een top- top-journalist.” In die jaren ging je journalistieke vorming bij overlevering, merkt Herewood op.

Hard gewerkt
Hij vertelt dat Morpurgo ontzettend hard heeft gewerkt aan de basis van de vooruitgang van de krant. “Hij toonde leiderschap, kon delegeren en je aansporen. Hij was streng maar redelijk. Het beginsel van hoor- en wederhoor was bij hem heilig.” Hij heeft zijn medewerkers geleerd wat journalistiek is, dat je oprecht en waarheidsgetrouw moet zijn, dat een netwerk de basis is van het werk en dat je je nooit te groot moet voelen om een gemaakte fout te corrigeren, memoreert Herewood de oud-hoofdredacteur van de Ware Tijd.

Als mens was hij sociaal voelend, hield ervan om problemen snel op te lossen, maar hij was vooral bescheiden, vertelt Herewood. Het contact tussen Herewood en Morpurgo is altijd gebleven. “Als meneer Leo iets had gelezen in de krant dat hij niet correct vond, belde hij om ons erop te wijzen. In één van onze gesprekken zei hij nog: ‘Stan, er is zoveel veranderd in de journalistiek. Alle offers die wij hebben gebracht met conventionele middelen is in het internet tijdperk opgegaan.” Herewood vertelt dat Morpurgo bedoelde dat journalisten niet meer op straat gaan, maar veel meer doen aan bureaujournalistiek. “Ze zijn niet waar het nieuws is: op straat.”

Morpurgo is gistermiddag in het ziekenhuis overleden op 89-jarige leeftijd. Behalve journalist, was hij ook verknocht aan bijen telen en was een sportliefhebber.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May