Zeerovers mogen twaalf jaar brommen
30 Oct 2013, 04:00
foto


Rechter Danielle Karamatali heeft drie mannen die zich schuldig gemaakt hebben aan zeeroof elk veroordeeld tot twaalf jaren gevangenisstraf. Bij deze roof liet een visser het leven. De rechter achtte het feit, dat op 9 juli 2012 plaatsvond, wettig en overtuigend bewezen. Zij voerde aan dat de veroordeelden onnodig gebruik hebben gemaakt van geweld, hetgeen fataal werd voor de visser. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar in deze geëist tegen de zeerovers.

Twee van de veroordeelden hadden verklaard dat zij gedwongen waren door de kapitein de handelingen te plegen. De kapitein zou de mannen verplicht hebben om de vissers aan te vallen en de goederen afhandig te maken. Een van de mannen beweerde dat hij met een houwer bedreigd werd en dat hij daarom de twee vissers overviel. Hij gooide deze vissers overboord. Voor eentje werd dit fataal. De kapitein verklaarde juist dat hij bedreigd werd met een mes, waardoor hij de boot terug moest keren. Hij zou de twee mede veroordeelden gezien hebben toen zij de vissers overvielen en de goederen buit maakten.

Raadsvrouw Nacatia San A Young voerde aan dat haar cliënt niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de dood van het slachtoffer. Volgens haar is het niet bekend of het slachtoffer door verdrinking of door hersenbloeding is omgekomen. Ook collega Oscar Koulen merkte op dat er geen obductierapport in deze zaak aanwezig is. De veroordeelden en de slachtoffers waren onder invloed van alcohol. De rechter achtte de feiten bewezen en legde de straffen op.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May