Randjietsingh: President bekent eindelijk falen van beleid
30 Oct 2013, 03:00
foto
Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh


Fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh van de Nieuw Front oppositie zegt dat president Desi Bouterse zichzelf een brevet van ongeschiktheid heeft gegeven en eindelijk heeft toegegeven dat er niets is terecht gekomen van zijn beleid in de afgelopen drie jaar.

“Maar eigenlijk hebben we niets aan de constateringen van de feiten. Het is de taak van de president om te zorgen dat processen transparant worden gemaakt en dat voortrekkerij en nepotisme niet plaatsvinden. Hij geeft aan dat zijn beleid drie jaar lang mislukt is en ook hoe dat komt. Maar ik denk dat de president moet uitleggen wat hij daartegen heeft gedaan en wat hij gaat doen in de komende tijd”, zei Randjietsingh dinsdag bij de algemene politieke beschouwingen in het parlement.

Beschuldigd eigen mensen
De oppositie fractieleider begon zijn spreekbeurt met het op een rij zetten van alle klaagzangen van Bouterse waarom beleidszaken niet zijn uitgevoerd en de ontheffing van dertien ministers uit het kabinet. Volgens hem beschuldigt Bouterse zijn eigen mensen die hij heeft aangesteld, maar blijft ze wel handhaven. “Waar praat de president over, eigenlijk houdt hij de wandaden in stand. Als de president niet in staat is de administratie van het land op een goed spoor te zetten en te houden, dan moet de president dat zeggen en gevolgen daaraan verbinden. Want zo kunnen we niet door gaan als land”, zegt Randjietsingh.

De spreker wees er op dat onder andere in de periode augustus 2010 tot augustus 2013 er volgens deskundigen een inflatie was van 24,6%. Het project naschoolse opvang is volgens Randjietsingh mislukt en is er financieel mee gesjoemeld. Het volk is overgeleverd aan een economische crisis, aan economische conjuncturen en grillen en aan de beperkende maatregelen van de economie. De criminaliteit is hoog opgelopen en er is onvoldoende woongelegenheid. Het onderwijs laat te wensen over terwijl er geen voldoende rechtsbescherming is. Volgens hem zijn er tal van uitgaven die de regering niet kan financieren. Die gelden moeten eerst verdiend worden.

Uitgaven te hoog
De staat zou dit jaar aan belastingen SRD 4,65 miljard verdienen maar de uitgaven blijken nu 5.78 miljard te zijn. Om de uitgaven te dekken zijn suppletoire begrotingen ingediend terwijl de inkomsten hetzelfde zijn gebleven. Toch blijkt uit de financiële nota dat de regering in 2014 veel meer geld zal uitgeven dan zij verdient. Nu al is de economie in de soep gelopen. De binnenlandse schuld is met 42% toegenomen. Dit zal betekenen dat de achterstanden van de regering ook zullen oplopen. “Hoe lang moeten we hiermee nog verder gaan”, wil Randjietsingh van de president weten. Hij noemde tal van sectoren waaruit blijkt dat het beleid van de regering gefaald zou hebben.

Over de goudovereenkomsten zei Randjietsingh dat de regering bijkans een miljard heeft bijgevoegd aan extra betalingen, maar dat deze uitgaven nergens op de begroting voorkomen. Hij maakte er gewag van dat subsidiegelden met SRD 400 miljoen zijn verhoogd en niet op de begroting voorkomen. Hij bleef er op hameren dat de president in details komt uitleggen welke maatregelen genomen gaan worden om de inkomsten van de staat te verhogen en welke besparingen gepleegd gaan worden om de economie gezond te maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May