Politiek heeft te veel invloed op wervingsbeleid overheid
30 Oct 2013, 02:00
foto
Assembleelid André Misiekaba (Mega combinatie/NDP)


Politieke partijen hebben voor ruim negentig procent een bepalende rol als het er om gaat wie een baan krijgt bij de overheid. Slechts ruim tien procent van de mensen komt via een normale sollicitatie bij de overheid in dienst. Dit wervingsbeleid is funest voor onder andere het realiseren van beleidsdoelen op de verschillende ministeries. Er is geen hoger kader of is het moeilijk om deskundigen aan te trekken. “De meeste banen worden ingevuld door partij loyalisten”, constateert parlementariër André Misiekaba (Mega combinatie/NDP).

Misiekaba zei dinsdag tijdens de algemene politieke beschouwing in De Nationale Assemblee dat er ruimte moet zijn voor politieke partijen om loyalisten aan een baan te helpen bij de overheid. Echter kan het wervingsbeleid niet voor negentig procent liggen bij de politieke partijen. Veelal worden laaggeschoolden in dienst genomen en blijft er weinig of helemaal geen werkplek voor echt geschoold kader. De parlementariër zegt dat op dit moment zeker driehonderd afgestudeerden van de Anton de Kom universiteit zonder werk zitten. Hij vindt dat de regering de mogelijkheid moet bekijken een registratie te plegen van het hoger kader dat zonder werk rondloopt. “Doet u een oproep en u zult zien hoeveel mensen zich aanmelden”, zegt Misiekaba.

Bij wet regelen
Het assembleelid zegt dat het administratief probleem bij de overheid mede te wijten is aan dit ongezond wervingsbeleid bij de overheid. Veel ambtenaren zijn niet berekend voor hun taak en laten het liggen of verwijzen het naar een andere collega. Volgens hem zijn er veel afgestudeerden van de richting Public Administration die hieraan invulling zouden kunnen geven.

Misiekaba vindt overigens dat politieke benoemingen bij wet vastgesteld moeten worden. Het merendeel van de politieke benoemingen moet hoog opgeleid personeel zijn. “Natuurlijk moet het kunnen dat politieke loyalisten geregeld worden voor een baan, maar ik vind dat bij wet vastgesteld moet worden hoeveel en welke banen waardoor we de garantie hebben dat we genoeg geschoold kader aantrekken”, zegt hij. Ronny Asabina van de BEP, die zich deels kan terugvinden in het betoog van zijn collega, herinnert wel eraan dat ook deze regering goed geschoolde krachten thuis heeft gezet en in hun plaats politieke loyalisten in dienst heeft genomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May