'Depolitiseren' van Adhin werkt als rode lap op Somohardjo
29 Oct 2013, 16:30
foto
De fractileider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo.


Coalitieleider tevens voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, dreigt samen met zijn fractie geen ondersteuning te geven aan het beleid van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Eerst zal de regering duidelijke antwoorden moeten geven over het functioneren van minister Ashwin Adhin.
Somohardjo zei de term ‘depolitiseren’, het stopwoordje van de minister meer dan zat te zijn.


“Iedereen hier, u ook voorzitter is hier alleen maar omdat we door de politiek zijn voorgedragen. Kan de regering mij dan precies uitleggen wat de minister bedoelt met depolitiseren van het ministerie”, zei Somohardjo vandaag bij de algemene politieke beschouwing in De Nationale Assemblee. Deze vergadering wordt ook bijgewoond door president Desi Bouterse, die op 30 september de jaarrede presenteerde. Hij zal ook antwoord geven op de vragen die gesteld worden tijdens de algemene politieke beschouwing, die een voorloper is van de begrotingsbehandeling. Het grootste gedeelte van de spreekbeurt van Somohardjo ging over minister Adhin. Somohardjo merkte op dat het om een politiek kabinet gaat. Adhin zit daar op basis van de verkiezingsuitslag. Volgens de politicus kan er geen sprake zijn van 'depolitisering'.

Favoritisme
Somohardjo beklaagt zich er over dat Adhin onder het mom van depolitiseren personen van de PL uit hun functies ontheft. “Maar in de praktijk zien we geen depolitiseren maar favoritisme en familieseren“, zei de politicus. De regering zal moeten uitleggen hoe op dat ministerie met hooggeplaatste toppers van zijn partij wordt omgesprongen. Alleen favorieten van de minister worden benoemd in diverse functies die bekleed werden door PL-deskundigen.

Somohardjo die een duidelijke politieke boodschap aan de rest van de coalitie gaf, wil van de regering ook klaarheid hebben over onder andere stagnatie die er is bij het uitvoeren van beleidsvraagstukken op de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel en Industrie. Deze ministeries en ook Binnenlandse Zaken worden geleid door ministers uit de partij van Somohardjo. Over Binnenlandse Zaken wil Somohardjo weten wat waar is van geruchten dat de regering van plan is een verkiezingsautoriteit in het leven te roepen en de kiesregeling wil wijzigen.

Geen tijd meer
Somohardjo maakte duidelijk dat de verkiezingen van 2015 in feite om de hoek zijn en dat de regering en de coalitie op zekerheid moeten spelen. “Ik ben samen met de NDP en de VHP in de finale en wil er ook zeker van zijn dat wij de eindstreep behalen”, zegt Somohardjo. Hij merkte op dat er niet veel tijd meer is. In 2014 moet alles gebeuren dat beloofd is.

Fractievoorzitter Ricardo Panka van de Mega Combinatie, zei aan Somohardjo dat die liever in coalitieverband dit soort zaken kan bespreken en niet in het parlement. “Dit is niet goed voor de samenwerking en de cohesie”, stelde Panka. Somohardjo maakte hem duidelijk altijd bereid te zijn om te willen praten en dat ook heeft aangegeven aan onder andere de onderwijs minister. Adhin zou alleen maar het stopwoord ‘depolitiseren’ in de mond blijven nemen. “Wanneer de regering geen duidelijkheid brengt zal mijn fractie het beleid van dit ministerie niet ondersteunen", benadrukte hij nogmaals.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May