Illegale bezetters percelen Leiding 20 willen oplossing
28 Oct 2013, 01:00
foto
Een passage uit de brief aan president Desi Bouterse.


Martin Atencio, die zich jarenlang inzet voor mensen die gronden geoccupeerd hebben en nu hoofdbestuurslid is van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), vindt dat er met twee maten gemeten wordt bij de uitgifte. Negen maanden geleden hebben personen die zich percelen hebben toegeëigend op Leiding 20 (Sunny Point) een brief geschreven aan president Desi Bouterse. Zij vinden dat ze als Saramaccaners gediscrimineerd worden door assembleelid Marinus Bee (ABOP) die Aucaner is. Atencio zegt dat er nog steeds geen oplossing is gekomen in deze zaak.

Bee om een reactie gevraagd, benadrukt tegenover Starnieuws dat hier geen sprake is van discriminatie. Hij is lid van de commissie die de regering benoemd heeft om het vraagstuk van wilde occupatie op te lossen. Bee heeft samen met Joan Dogojo, die intussen ook lid is van het parlement, begin dit jaar een gesprek gehad met de groep. "De mensen hebben het terrein van een particulier zich toegeëigend. Het gaat om een eigendomsperceel. Er kan geen bereidverklaring gegeven worden, want het terrein is niet van de overheid. De persoon die eigenaar is, wil appartementen bouwen en heeft hiervoor een lening genomen", legt Bee uit.

Afspraken gemaakt
Het assembleelid zegt dat er afspraken gemaakt zijn met de mensen. Zij hadden aangegeven dat er lege percelen waren. Zij zouden dit natrekken en aan de commissie doorgeven. Bee merkt op dat de mensen heel andere dingen rondvertellen dan is afgesproken. Hij heeft aan de commissie meegedeeld niet meer met deze mensen om de tafel te zullen zitten.

Bee merkt op dat gedeeltelijk problemen van mensen die op het voetbalveld van Sunny Point wonen opgelost zijn. Hetzelfde geldt voor de Goede Verwachting en Rahimalbuiten. "Wij hebben nog niet alle problemen die in kaart zijn gebracht kunnen oplossen, want hoe dieper je graaft hoe ingewikkelder het probleem blijkt te zijn", zegt Bee. Atencio stelt dat de regering veel beloofd heeft, maar wanneer het op uitvoeren aankomt, zaken niet worden afgerond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May