Sozavo bereidt nieuwe structuur voor in zorgsector
25 Oct 2013, 20:00
foto


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft namens de regering gezegd dat de zorg voor kinderen in tehuizen staatszorg wordt. Ook komt er een nieuwe structuur voor kinderinstellingen. De minister heeft vandaag de instellingen in Ballroom Torarica hierover geïnformeerd. De tweede halfjaarlijkse subsidie over 2013 voor 50 residentiële kinderinstellingen, van 13 miljoen SRD is gisteren ter beschikking gesteld.

Volgens Amafo was het besluit noodzakelijk, omdat vele van deze instellingen weinig tot geen donaties meer genieten van derden. Deze stap van de regering is ook een voorloper van de ontwerpwet Opvanginstellingen om ordening te brengen binnen de zorginstellingen. De regering c.q. het ministerie van Sozavo komt per 1 januari 2014 met een geheel nieuwe organisatie voor deze zorgsector. De plannen voor een nieuw zorgbeleid worden nu uitgewerkt door het ministerie in samenwerking met de tehuizen en een consultant, zegt de voorlichting van Sozavo.

Hoofd boven water houden
De 50 instellingen kregen vandaag als huiswerk mee, hun administratieve zaken zoals de opgaaf van personeel en het aanmaken van een eigen bankrekening zo snel als mogelijk in orde te maken, zodat het subsidiegeld kan worden overgemaakt door de staat.

Op 7 juli hadden de residentiële instellingen voor kinderen al de eerste trance aan subsidie over 2013 ontvangen. De regering had toen 5 miljoen SRD ter beschikking gesteld voor deze tehuizen zegt de minister. “Terwijl we bezig zijn te werken aan een nieuwe structuur krijgen de tehuizen nu 13 miljoen om het hoofd boven water te houden. Het is belangrijk dat de tehuizen de opgevraagde gegevens opsturen zodat het geld aan hen kan worden toegekend,” benadrukt de minister.

Regeringsadviseur Eddy Jozefzoon, die de bijeenkomst met de instellingen ook bijwoonde, zegt dat met de invoering van het nieuw zorgstelsel voor kinderen in residentiële instellingen veel onderzoek gepaard gaat. “De feedback met de instellingen is daarom uitermate belangrijk.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May