Caram: Van financiering naar eliminering begrotingstekorten
25 Oct 2013, 18:00
foto


Het huidige conjuncturele budgettaire en monetaire beleid is onvoldoende robuust om de risico’s van vergroting van bestaande financiële onevenwichtigheden terug te dringen. Het huidige accent op financiering van begrotingstekorten moet geleidelijk worden verlegd naar het elimineren van deze tekorten. Dat is de conclusie van professor Anthony Caram na een uiteenzetting over de stand van de staatsfinanciën. Hij sprak op woensdag voor de Vereniging van Economisten in Suriname.

Hij is het eens met de aanbeveling die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gedaan naar aanleiding van het rapport over Suriname van de artikel IV consultatiemissie op 30 september 2013. Het IMF adviseert om buffers op te bouwen, fiscale duurzaamheid te bevorderen, de uitgaven voor goederen en diensten te stroomlijnen, de lonen te matigen, de doelgerichtheid van subsidies te verbeteren om zo ervoor te zorgen dat het geplande sociaal zekerheidsstelsel financieel duurzaam is en zou de overheid prioriteiten moeten stellen aan kapitale projecten.

Caram wijst erop dat de aanbevelingen niet nieuw zijn en worden ondersteund door deskundigen. “Het probleem is dat er volstrekt onvoldoende wordt gedaan aan de daadwerkelijke uitvoering van bedoelde aanbevelingen, mede doordat prioriteit wordt gegeven aan uitbreiding van de lopende uitgaven en vanwege een schrijnend gebrek aan uitvoeringscapaciteit.” Voor de hoogleraar komt het vreemd over dat het IMF optimistisch blijft over de feitelijke kansen tot het realiseren van evenwichtige staatsfinanciën gezien de te trage vooruitgang bij de uitvoering van de aanbevelingen.

“Waarborging van financiële soliditeit vereist dat wij een stap verder gaan,” stelt Caram. In plaats van het geven van algemeen geaarde adviezen, moeten concrete voorstellen worden gedaan om de al bekende knelpunten zonder verder uitstel materieel te verlichten. Hij wijst er echter op dat de daadwerkelijke uitvoering van deze adviezen niet eenvoudig is, omdat daarbij een gecompliceerd samenstel van andere dan technische budgettaire en monetaire overwegingen een dominante rol speelt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May