Overheid vergroot omvangrijke geldhoeveelheid
25 Oct 2013, 04:00
foto


Om ongewenste inflatoire invloeden te minimaliseren en een stabiel macro-economisch klimaat te bevorderen, heeft de regering in haar Financiële Nota 2014 aangegeven dat het begrotingstekort neutraal zal worden gefinancierd. “De intentie is goed, maar zij berust op een misvatting over wat (monetair) neutrale financiering is,” zegt econoom Anthony Caram.

Hij legt uit dat per definitie hiervan alleen sprake is als de som der uitgaven in een bepaald jaar wordt gefinancierd uit het lopende inkomen. Alleen in dat geval blijven zowel de geldomloop als de omloopsnelheid van het geld ongewijzigd. Volgens de begroting zal daarvan geen sprake zijn. “Uitgaande van het gepresenteerde financieringsschema kan worden vastgesteld dat minstens 60% van het tekort op niet-neutrale wijze zal worden gedekt,” stelt Caram.

Hij vindt het opvallend dat er voor SRD 200 miljoen een financieringsberoep zal worden gedaan op binnenlandse leveranciers. Het lijkt er volgens de econoom op dat het beleid van het niet tijdig voldoen aan de betalingsverplichtingen van de overheid zal worden voortgezet.

Vergroting geldhoeveelheid
“De overheid zal naar het zich laat aanzien net als in 2013 een excessieve bijdrage leveren aan de verdere vergroting van de al te omvangrijke geldhoeveelheid. Indicatief is dat de geldhoeveelheid in procenten van het BBP is gestegen van 36 in 2003 tot 45 in 2008 en vervolgens tot 52 in 2012.” Caram stelt dat ongeveer de helft van de geldgroei is veroorzaakt door binnenlandse factoren en de rest door buitenlandse.

Vooral de eerste component van geldschepping moet strikt worden beheerd, omdat hij in tegenstelling tot de buitenlandse component vrijwel direct leidt tot een netto afvloeiing van deviezen. De tweede component moet ook in de gaten worden gehouden, omdat een te grote netto geldtoevoer uit het buitenland kan bijdragen tot verzwaring van de toekomstige schuldenlast, tot oververhitting van de economie en via een verruiming van de liquiditeitsverhoudingen tot een verdere uitbreiding van de bancaire kredietverlening, legt Caram uit.

Aangezien de minister van Financiën in 2014 ook een dominant beroep zal doen op financiering, zal volgens de econoom het monetaire beleid een grotere bijdrage moeten leveren aan waarborging van de monetaire stabiliteit. Caram heeft op 23 oktober een inleiding over de toestand van de staatsfinanciën gehouden voor de Vereniging van Economisten in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May