Caram: Staatsfinanciën fors verzwakt in 2013
25 Oct 2013, 00:00
foto
Professor Anthony Caram


De staatsfinanciën vormen momenteel het grootste risico voor waarborging van evenwichtige financiële verhoudingen doordat robuuste aanpassingsmaatregelen uitblijven. Deze stelling heeft professor Anthony Caram geponeerd in zijn inleiding voor de paneldiscussie van de Vereniging van Economisten in Suriname. Hij schetst een veel somberder beeld van de hernieuwde verzwakking van de overheidsfinanciën sinds 2012.

Eerder heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn rapport over Suriname van de artikel IV consultatiemissie van 30 september 2013 al gewezen op de verzwakte financiële positie van het land. Caram wijst erop dat het IMF echter geen blijk geeft op de hoogte te zijn van de forse verdere verzwakking van de staatsfinanciën in 2013. Het rapport beslaat behalve de bevindingen over 2012, slechts het eerste kwartaal van 2013.

In de begroting 2014 zijn geen robuuste maatregelen genomen om het begrotingstekort materieel terug te dringen, onderbouwt hij zijn stelling. Het ministerie van Financiën verwacht weliswaar dat het tekort met een kwart zal verminderen tot 3,7 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tot SRD 756 miljoen. De daling heeft vooral te maken met de toename van het beroep op leningen met 20% en het terugdringen van de aankoop van goederen en diensten met 18%. Caram wijst erop dat de salarispost vrijwel ongewijzigd blijft op het “te hoge niveau van 35% van de lopende uitgaven.” De subsidies zullen in het komend jaar met 14% toenemen; “de post subsidies zal in 2014 enigszins groter worden dan de loonsom.” De toename heeft te maken met de voortgaande uitbreiding van het sociale zekerheidsstelsel.

Opvallend vindt Caram het dat de rentekosten verdubbelen door de snelle stijging van de absolute omvang van de staatsschuld. “Exclusief leningstransacties, overtreffen de uitgaven de inkomsten met 37%.” Hij vindt het voornemen om in het komende jaar netto SRD 1,1 miljard of 6% van het geschatte BBP te lenen, een bijkomende reden tot zorg. Bezien vanuit een economische optiek biedt het te lang vasthouden aan het leggen van het accent op financiering van het begrotingstekort, de ruimte dat er op den duur een ondragelijk schuldenprobleem wordt gecreëerd.

De paneldiscussie is op 23 oktober gehouden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May