VN staat stil bij kwestie Syrië
24 Oct 2013, 01:00
foto
Stafleden in traditionele kleding vieren de Dag van de Verenigde Naties. (Foto: VN)


De gevechten in Syrië zijn op dit moment de grootste uitdaging voor de Verenigde Naties om er veiligheid te bewerkstelligen. Vandaag, op de Dag van de Verenigde Naties, wordt stilgestaan bij hoeveel de volkenorganisatie bijdraagt aan vrede en gemeenschappelijke vooruitgang.

“Het is een tijd om na te denken over wat we nog meer kunnen doen om onze visie voor een betere wereld te realiseren,” zegt secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de humanitaire missies van de VN voor levensreddende hulp.

VN- experts werken hand in hand met de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede – de Organisatie voor verbod op chemische wapens – om de Syrische voorraden chemische wapens te vernietigen. “Wij dringen aan op een diplomatieke oplossing om het lijden dat veel te lang duurt, te beëindigen.” Volgens Ban Ki-Moon is de meest urgente ontwikkelingsuitdaging van de organisatie, duurzaamheid te realiseren.

Meer verenigen
De Millennium Development Goals hebben de armoede in de wereld voor de helft teruggebracht. “Nu moeten we de vaart erin houden, en evenredige inspirerende ontwikkelingsagenda 2015 maken en een akkoord over de klimaatverandering bereiken.”

Ook dit jaar is de Verenigde Naties samengekomen bij gewapende conflicten, voor mensenrechten, milieu en vele andere zaken. “We blijven zien wat collectieve actie kan doen. We kunnen nog meer doen. Naar een wereld die meer verbonden is, moeten we ons meer verenigen.”

De VN-baas heeft opgeroepen tot de belofte om te voldoen aan “onze oprichtingsidealen en samenwerken voor vrede, ontwikkeling en mensenrechten.” De dag van de Verenigde Natis markeert de verjaardag van de inwerkingtreding van het VN-Handvest in 1945. Met de ratificatie van dit stichtingsdocument door de meerderheid van de ondertekenaars, waaronder de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, was de Verenigde Naties officieel een feit. Sinds 1948 wordt 24 oktober gevierd als Dag van de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering van de VN heeft in 1971 haar lidstaten aanbevolen om deze dag aan te merken als een feestdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May