Bezorgdheid avondschoolvervoer bij ouders en bushouders
24 Oct 2013, 06:00
foto


Ouders en bushouders uit verschillende districten en het binnenland zijn bezorgd over het schoolvervoer van leerlingen, studenten en leerkrachten die een avondopleiding bezoeken. “We hebben van directe bronnen bij onderwijs begrepen dat per 31 oktober het Minov afstapt van de voorziening om in de avond ook leerlingen en leerkrachten te vervoeren van en naar de verschillende onderwijsinstellingen”, zegt Purcy Colli van Saramacca aan Starnieuws.

Ook leden van de Organisatie van Busouders in Suriname (OBS) die dit vervoer onderhouden hebben hun beklag gedaan. Volgens Colli zou niemand van het Minov bereikbaar zijn geweest die een goede verklaring hierover heeft kunnen geven. OBS-voorzitter Kenneth Themen om commentaar gevraagd, zegt dat verschillende bushouders hem hiermee hebben geconfronteerd. Vernomen wordt dat het avondschoolvervoer voortaan een aangelegenheid wordt van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). Behalve dat ingehuurde bushouders een stukje inkomen kwijtraken, is er vooral bij ouders, leerlingen en leerkrachten onduidelijkheid hoe zij in de avonduren hun instelling bereiken en terug naar huis gaan.

Verwachtingen gewekt
Themen zegt wel te moeten aangeven dat in de beschikking van het Minov onder schoolvervoer uitdrukkelijk wordt aangegeven dat het gaat om vervoer van leerlingen en leerkrachten tijdens de normale daguren, dus overdag. De OBS-voorman zegt evenwel dat drie jaar terug er een uitzondering is gemaakt voor leerlingen die van Wageningen naar Nickerie moesten worden vervoerd. Op een gegeven moment kwamen meerdere districten in aanmerking. Tijdens het ministerschap van Shirley Sitaldin is dat voor alle districten gaan gelden. Die situatie heeft een jaar lang geduurd. Het Minov wil nu terug naar wat oorspronkelijk in de beschikking is opgenomen, dus alleen dagvervoer.

Themen zegt dat het gaat om ongeveer vijftien routes. “Met het geschapen precedent zijn er natuurlijk verwachtingen gewekt bij leerlingen, ouders, leerkrachten en ook de ingehuurde bushouders”, zegt Themen. Volgens hem zal deze situatie eerst grondig besproken moeten worden, voordat er drastische besluiten worden genomen. “Het kan ook dat het NVB voortaan verantwoordelijk is hiervoor, maar de vraag is dan ook als de NVB echt in staat is dit schoolvervoer te kunnen onderhouden”, zegt Themen.

Commewijne
Rajiv Ramsahai, jeugdparlementariër van Commewijne, geeft aan dat hij het vervoersprobleem van de jongeren uit de districten die ’s avonds opleidingen bezoeken in 2011 had aangekaart. Toen was er sprake van ongeveer 40 jongeren uit Commewijne die met de toen ingezette bussen meereden. Dit aantal is gegroeid naar 120 uit dit district. Hij vindt het erg dat het probleem opnieuw de kop opsteekt.

Ramsahai zegt dat het gaat om studenten van de universiteit, het Instituut voor de Opleiding van Leraren, AMTO, Avond Havo en leerlingen van dagopleidingen, die ‘s middags lessen moeten volgen. “De jongeren hebben aan mij gezegd, dat als het ministerie van Onderwijs de avondschoolbussen intrekt, zij een protestactie zullen voeren voor het ministerie of voor het kabinet van de president.” Hij hoopt dat het niet zo ver komt. “ Ik sta in ieder geval aan hun kant”, zegt hij vastberaden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May