Suriname treedt toe tot internationaal houtverdrag
23 Oct 2013, 02:00
foto


De Nationale assemblee heeft dinsdag met algemene 26 stemmen goedgekeurd dat Suriname mag toetreden tot het International Tropical Timberverdrag (ITTA). Suriname is al lid van het International Tropical Timber Orgaan. De toetreding van het verdrag was nodig om nu ook toegang te hebben tot de fondsen die er zijn om de houtsector verder te ontwikkelen.

Voorzitter van de commissie van rapporteurs, Oesman Wangsabesari (Mega Combinatie/KTPI) zei bij de behandeling dat de productiecapaciteit met deze fondsen zodanig kan worden opgevoerd en gemoderniseerd waardoor de sector een marktwaarde kan krijgen van jaarlijks US$ 200 miljoen. Nu is dat slechts US$ 30 miljoen.

Export rondhout ontmoedigen
Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft in zijn eerste optreden in het parlement vragen beantwoord die in de eerste ronde zijn gesteld. In het algemeen is de minister meegegaan met de voorstellen en concepten zoals in de conceptwet staan vermeld. Ook hij verduidelijkte evenals Wangsabesari dat de export van rondhout moet worden ontmoedigd en de sector zich veel meer moet gaan bezighouden met het produceren van eindproducten. Na de aanname van de conceptwet zei assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dat dit een belangrijke stap is die is gemaakt voor de houtsector en feliciteerde de Surinaamse gemeenschap en de regering hiermee.

De behandeling van de conceptwet die de toetreding mogelijk maakt, heeft in twee vergaderingen plaatsgevonden. Nadat in de eerste vergadering Wangsabesari al in detail de voordelen van de toetreding had aangegeven, is dinsdag de behandeling afgerond. De Nieuw Front fractie die wel van plan was aan de stemming mee te doen, was niet in de zaal aanwezig, omdat het eerst resolutie of uitleg over het ontslag van minister Adelien Wijnerman van Financiën wilde hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May