Advocaten gaan in hoger beroep in berovingszaak
22 Oct 2013, 22:00
foto


De advocaten Oscar Koulen en Raoul Lobo zeggen aan Starnieuws dat zij hoger beroep gaan aantekenen voor hun cliënten, omdat de tolk in deze zaak niet beëdigd is. De tolk heeft het proces-verbaal getekend en heeft op de zitting vertolkt. Volgens rechter Maytrie Kuldipsingh is het niet gebleken dat de tolk haar werk niet naar eer en geweten heeft gedaan. Ook zijn de belangen van de verdachten niet geschaad. De verdachten verdwijnen vijf tot zes jaar in de cel.

Artikel 292 lid 2 van het Wetboek van Strafvordering zegt: Hij legt, tenzij hij als beëdigd tolk bij het Hof mocht zijn toegelaten, de eed of de belofte af van getrouw zijn taak te zullen vervullen. Dat de tolk niet beëdigd was, is reden genoeg voor de raadslieden om hoger beroep aan te tekenen. Kuldipsingh merkte op dat de verdediging niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de tolk het werk niet naar behoren heeft verricht.

De rechter legde Giovanni P. een celstraf van zes jaar onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht op, Tobian C. kreeg ook zes jaar en Maikel A. kreeg vijf jaar celstraf. Deze drie veroordeelden hadden op 17 juni 2012 diefstal gepleegd waarbij er geweld is gebruikt. Zij maakten gebruik van een houwer en een jachtgeweer. Giovanni P. en Tobian C. hadden ook de Vuurwapenwet overtreden. De veroordeelden hadden een vluchtroute uitgestippeld en beraamden een professioneel plan. Het drietal ging per boot naar de plek, stapte uit en overviel de winkelier.

Ernstige zaak
De beroving duurde tien minuten. Zij maakten ook een ATV buit, die bij de winkel stond. Hiermee verplaatsten zij zich verder. Zij waren bezig de goederen in de boot te laden toen zij twee schoten hoorden. Zij sprongen in het water en zwommen naar hun woonplaats. Een militair die over de beroving gehoord had, zag vier mannen goederen laden in een boot. Hij loste de schoten. Nadat zij de benen namen, nam de militair de goederen en wapens mee en droeg deze over aan de politie. Later werden de verdachten door de politie aangehouden.

Kuldipsingh merkte op dat de veroordeelden ernstige inbreuk hebben gepleegd op het gevoel van de slachtoffers. Ook hebben zij niet geschroomd om wapens te gebruiken om hun doel te bereiken. Zij namen geld, goud en goederen mee van de winkelier. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar in deze zaak geëist tegen de veroordeelden. De rechter hield rekening mee dat de veroordeelden voor het eerst in aanraking met justitie zijn gekomen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May