Veiling olie-reserves Brazilië leidt tot geweld
22 Oct 2013, 17:30
foto
Het staatsoliebedrijf Petrobras heeft de grootste aandelen in het Libra-olieveld. (Beeld: Al Jazeera)


Direct nadat de staatsoliemaatschappij Petrobras de veiling van een offshore olieveld met een reserve van 12 miljard vaten had gewonnen, gingen demonstranten de straten op. Ze marcheerden en lanceerden protestleuzen op weg naar het hoofdkwartier van Petrobras.

Een consortium met daarin Petrobras, Shell, Total en twee Chinese bedrijven hebben de rechten verkregen om de enorme oliereserves te exploiteren. De vakbonden zijn boos door de deelname van buitenlandse bedrijven in het consortium. De werknemers van de olie-industrie raakten slaags met de politie in Rio de Janeiro. Er zijn vijf gewonden gemeld. De werknemers zijn tegen het veilen van nationale natuurlijke hulpbronnen aan buitenlandse bedrijven. Meer dan 1.000 politieagenten waren op de been. Er is geschoten met traangas en rubber-gecoate stalen kogels op de groep van zo’n 200 demonstranten.

De vijf bedrijven mogen gedurende 35 jaar de concessie ontwikkelen. Petrobras heeft 40% van de aandelen, meer dan het minimum gestelde voor de veiling. Shell en Total hebben beiden een belang van 20% en de Chinese bedrijven CNOOC en CNPC hebben elk 10%.

Regering tevreden
Hun consortium was enige aanbieder om minimaal 41,65% olie te halen uit het Libra-olieveld, dat naar schatting 8 tot 12 miljard vaten olie bevat. Brazilië zit momenteel op een bewezen reserve van 15,3 miljard vaten en is daarmee na Venezuela het land met de grootste oliereserves in Zuid-Amerika.

De Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega, heeft de uitkomst van de veiling geprezen. “De regering is zeer tevreden met de Libra-veiling. De veiling was een succes,” zei hij. Volgens hem hebben deze bedrijven de ervaring om de olie in de kortst mogelijke tijd naar boven te halen. “En dat is waarin we zijn geïnteresseerd.”

Analisten zeggen dat het Libra-olieveld tegen 2017 ongeveer 1,4 miljoen vaten per dag zal kunnen produceren. Brazilië zou naar schatting driekwart van de winsten uit deze deal kunnen binnenslepen. Een bijkomend voordeel zou ook kunnen zijn dat de gasreserves van het land zich verdubbelen. Brazilië heeft nu een gasreserve van 459,3 miljard kubieke meter. De reserves liggen onder een laag zout diep onder de Atlantische Oceaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May