RGB brengt meer structuur in beheer beschermde gebieden
22 Oct 2013, 04:00
foto
Project Manager Minu Parahoe en Hesdy Esajas, hoofd van 's Lands Bosbeheer lanceren de website over beschermde gebieden in Suriname.


Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) brengt meer structuur in het beheer van beschermde gebieden. In de eerste fase van dit project is opgenomen het beheer en het ontplooien van activiteiten in Coronie, noord-Saramacca en het Bigipan gebied.

Voor elk beschermd gebied wordt een beheersplan gemaakt, compleet met een beheerscentrum dat moet toezien op de naleving van regels en standaarden. Het project heeft als naam het Suriname Coastal Protected Area Management Project (SCPAM/2011-2013) voor duurzaam beheer en het genereren van financiën.

Eerder zijn voor Bigipan strategische documenten ontwikkeld. Nu is het de beurt van Saramacca en Coronie. In het plan wordt aandacht besteed aan de bezoekers en gebruikers van deze beschermde gebieden. Maandag is in het Fort Zeelandia in restaurant Baka Foto, een presentatie gegeven over het project. Daar heeft ook de lancering van een website plaatsgevonden over de beschermde gebieden die in het project zijn opgenomen.

Kwaliteit neemt af
Het beheer van beschermde gebieden zal in een gecentraliseerde vorm plaatsvinden. Lokaal zal dus alle data worden verzameld over de plaats, bezoek, gebruik en alle andere gegevens over het beheersgebied.
Een van de belangrijke aspecten in dit project is om een gewenst gedrag te creëren bij het bezoeken van beschermde gebieden. Vele huishoudens rond de beschermde gebieden zijn afhankelijk van de exploitatie hiervan. Projectmanager Minu Parahoe zegt dat waar het bezoekers aantal toeneemt, de kwaliteit van de gebieden aan het afnemen is. Beschermde gebieden zijn door de staat ingestelde plekken waaraan regels verbonden zijn voor gebruik, het omgaan met flora en fauna en alles wat in die gebieden voorkomt. Het ontplooien van economische activiteiten is wel toegestaan, maar dan in beperkte mate vanwege het beschermde karakter ervan. De partners in dit project van RGB zijn, Global Environmental Facility, UNDP, de overheid, Staatsolie, het Wereldnatuurfonds (WWF) en Tropenbos Suriname.

In het project zijn studenten betrokken van de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij kunnen in de vorm van en prijsproject meedoen aan het ontwikkelen van een bezoekerscentrum voor de beschermde gebieden, met een compleet groen karakter. Parahoe zegt dat voor Bigipan er al een plek is waar het bezoekerscentrum komt te staan. In Coronie is de voormalige brandweerkazerne toegewezen. Daar is er al een bestek gemaakt en een aannemer aangewezen om de renovatie en de inrichting te doen van het centrum. Parahoe zegt dat een bezoekerscentrum in de eerste plaats het centrale punt zal zijn van waaruit het beheer en bezoek aan de beschermde gebieden zal plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May