Blog: TEDx Paramaribo; passie delen in a new beginning
22 Oct 2013, 10:00
foto
Helyante Mac-Donald


De eerste TEDx event in Paramaribo is geweest, in wat voor mij oorspronkelijk was een alternatieve invulling van de vrijdagavond. Mijn complimenten aan de organisatie en de groep van sprekers. Op onze eigen Surinaamse wijze zijn inspirerende, prikkelende en zeker ook serieuze taki’s afgewisseld met mooie muziek en andere intermezzo’s. Het thema voor deze avond was new beginnings. Mooi gekozen als bedacht wordt hoe goed wij in Suriname zijn in het bouwen van mooie festivals en feesten en niet te vergeten massameetings, religieuze evenementen en allerhande symposia en congressen. En dit was toch wel iets heel anders.

TED opgericht in 1984 biedt een platform aan werelds slimste denkers, grote visionairs en inspirerende leraren om de belangrijke zaken waar onze wereld voor staat te delen met grote groepen van mensen, en hen daardoor zodanig te raken dat zij sterker wensen bij te dragen aan het helpen creëren van een betere toekomst. Het TED concept zoals dat wereldwijd in evenementen wordt neergezet kenmerkt zich door:
- Korte, maximaal 18 minuten, goed voorbereide presentaties, motiverende gesprekken en optredens over een breed scala van onderwerpen die inspireren en aanmoedigen tot leren en het aangaan van betekenisvolle dialogen
- Een minimum van twee vooraf opgenomen Ted talks uit de videoseries
- Een aanpak waar geen commerciële, religieuze of politieke agenda achter zit
TEDx als onderdeel van het TED initiatief geeft de lokale gemeenschap, organisaties en individuen de gelegenheid de dialoog te stimuleren door het delen van ervaringen. Deze evenementen worden lokaal gepland en gecoördineerd.

In TEDx Paramaribo namen sprekers ons mee in hun belevingswereld en de wijze waarop zij ieder vanuit de eigen discipline gepassioneerd invulling geven aan hun beroep dan wel zich sterk maken voor een betere wereld. “Geen zware opoffering maar gewoon je hart volgen en obstakels zien als stepping stones die je op weg helpen om beter te worden”, zo legde een der sprekers het simpel uit. De diversiteit aan onderwerpen, afgewisseld met TED video’s en live entertainment welke vlot aan elkaar werden gebabbeld maakten de lange avondzit goed. In enkele uurtjes werden de aanwezigen meegenomen in onder andere de belevingswerelden van onze eigen Surinaamse professionele birdwatcher en gids, een getalenteerde beeldhouwer, de projectmanager van het Paramaribo fab lab, een wetenschapper met een passie voor klimaatsverandering en een ervaren trainer op het gebied van leiderschapsontwikkeling.

TEDx Paramaribo blijft bestaan daar ben ik van overtuigd. De uitdagingen voor de organisatie liggen in het conform het TED concept buiten houden van sterke commerciële, politiek en religieuze invloeden. Daarnaast is fondsvorming een noodzaak voor het verbeteren en uitbreiden van wat nu met een extreem low budget is neergezet. Corporate Suriname, dit initiatief verdient uw ondersteuning. Elke dag opnieuw weer gebeurt er zoveel positiefs om ons heen dat het nieuws niet haalt. En dat verdient absoluut ook ons aller aandacht om de zo hard nodige dialoog over hoe verder met onze ontwikkeling te helpen ondersteunen. Nog heel veel Surinamers willen, kunnen en durven vermoed ik ook hun passie, een briljant idee of hun gedachten in deze of elke andere vorm met ons delen. Geven wij ook aan hen een podium dat te doen? Een sterk dit voelt goed gevoel is waarmee ik deze vrijdagavond afsloot en me weer eens heel sterk bewust werd van het vele positieve dat in Suriname door gepassioneerde mensen tot stand wordt gebracht elke dag opnieuw weer...

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog

CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May