Eerste onderzoek naar osteoporose in Suriname van start
19 Oct 2013, 05:00
foto


De artsen Sandhya Ramsamoedj en Ruby Bean starten de komende week met een prevalentieonderzoek naar osteoporose. Het wordt de eerste keer dat er een onderzoek plaatsvindt naar het voorkomen van deze aandoening in Suriname.

Osteoporose is het gevolg van een afgenomen botmassa en verstoring van de botmatrix. Het is wereldwijd één van de belangrijkste problemen van vrouwen. Vanwege de afgenomen botmassa zijn fracturen het belangrijkste gevolg van osteoporose. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) definieert osteoporose op basis van botmineraaldichtheid (bonemineraldensity, BMD) van het bot van de wervelkolom en het bovenste deel van het dijbeen. Deze wordt gemeten met röntgenabsorptie (Dual Energy X-rayAbsorptiometry of DEXA-meting). Als een BMD wordt gemeten die 2.5 standaardafwijkingen lager is dan een normale piekbotmassa, classificeert men dit als osteoporose.

Deelname kosteloos
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan hoeveel mannen en vrouwen van vijftig jaar en ouder na het maken van een DEXA-scan gediagnostiseerd worden met osteopenie (voorfase van osteoporose) en osteoporose. Met het presenteren van de uit deze studie voortvloeiende prevalentiecijfers wordt beoogd dat bewustwording ontstaat over het voorkomen van osteoporose en de consequenties voor zowel de mens, maatschappij en de economie. Dit onderzoek moet dienen als een voorbereiding op het maken van een osteoporose prevalentie- en behandelprotocol voor Suriname. “Het aantal osteoporosegevallen in Suriname is vooralsnog onbekend. Echter bestaat het vermoeden dat er evenals in de westerse wereld een toenemend aantal gevallen van osteoporose is. Alleen als we deze prevalentiecijfers hebben, kunnen we nagaan wat de dimensie is van dit probleem in Suriname en kunnen doeltreffende preventieve en therapeutische maatregelen getroffen worden”, zegt Ramsamoedj over het te verrichten onderzoek.

Mannen en vrouwen van vijftig jaar en ouder mogen kosteloos deelnemen aan het onderzoek. Op ruim twintig huisartsenpraktijken binnen Paramaribo worden de mensen via folders opgeroepen te participeren. Overige geïnteresseerden mogen zich ook vrijwillig opgeven voor deelname. Het onderzoek bestaat uit twee delen: een vraaggesprek en een DEXA-scan. Aangezien het Medisch Diagnostisch Centrum aan de Schietbaanweg de enige instantie in Suriname is die over een DEXA-scan beschikt, is besloten het onderzoek op deze locatie te doen plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May