Centrale Bank tikt overheid op de vingers
18 Oct 2013, 21:30
foto


De Centrale Bank van Suriname beveelt de regering krachtig aan om haar lopende uitgaven te matigen en prioriteiten te stellen aan betalingen. “Een betere planning en een fiscaal-financiële verantwoording moeten absoluut worden doorgevoerd”, zegt de bank in reactie op de jongste beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De CBvS kan zich volledig terugvinden in de beoordeling van het fonds.

De jongste cijfers van het IMF geven een sterk afgenomen inflatie in 2012 en 2013 aan, maar een aanzienlijk verzwakte fiscale positie. De overheid kreeg verminderde inkomsten door de dalende wereldmarktprijzen voor haar voornaamste exportproducten, “maar kon pas verlaat op de rem drukken vanwege verplichtingen van een loonsverhoging, subsidies en verhoogde kapitaaluitgaven”.

Analyse subsidiebeleid
De regering zal een diepgaande analyse moeten maken over het subsidiebeleid en beslissende stappen moeten nemen om de staatsbedrijven gezond te krijgen op zo een manier dat ze onafhankelijk van financiering door de Staat kunnen opereren, zegt de bank in een persbericht. “Verder zal de regering prioriteiten aan de investeringsprojecten moeten geven. Er zal pas uitgevoerd moeten worden als de realisatiecapaciteit en de financieringsruimte aanwezig zijn.”

Inkomstenverhogende maatregelen zijn ook noodzakelijk, maar essentieel is dat de kleine man niet wordt geraakt. Op lange termijn is fiscale consolidatie en institutionele versterking eveneens nodig, vindt de Centrale Bank. De sterke afhankelijkheid van de export van mijnbouwgrondstoffen moet geleidelijk worden afgebouwd door meer diversificatie. Daarnaast moeten de extra verdiensten uit hoge mijnbouwinkomsten worden afgeroomd en gespaard, waardoor buffers worden opgebouwd voor tijden van externe kwetsbaarheden. “Er moet over een ruime periode worden gespaard en moet de verleiding worden weerstaan om de spaarmiddelen uit te geven, want alleen zo zullen toekomstige generaties profijt hebben van de huidige voorspoed.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May