‘Tentoonstelling over scheepsramp deel gezamenlijke historie’
18 Oct 2013, 08:00
foto


Vanaf 3 november zal de tentoonstelling ‘Smart van een Slavenschip – Scheepsramp op de Marowijne’ te bezichtigen zijn in het Surinaams Museum. De tentoonstelling is een van de activiteiten van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo rond de herdenking van het feit dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat de slavernij in de koloniën in de West werd afgeschaft, zegt de persdienst van de ambassade.

De tentoonstelling over de scheepsramp en de slavenhandel is het sluitstuk van dit herdenkingsjaar. Zij is op dit moment al te bezichtigen in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam onder de naam De Zwarte Bladzijde. De tentoonstelling is gebaseerd op het boek ‘Het Slavenschip Leusden’ van historicus Leo Balai en met zijn hulp ontwikkeld.

Moderne opzet
De bezoeker krijgt door de tentoonstelling een beeld van de gebeurtenissen van 1738, toen het slavenschip Leusden zijn laatste reis maakte. Gaandeweg leert de bezoeker over de economische achtergrond van de slavenhandel en ervaart hij hoe het leven aan boord van een slavenschip verliep. De tentoonstelling heeft een moderne opzet door de audiovisuele apparatuur en is vooral gericht op ‘beleving’. Voor bezoekende schoolklassen is er een speciaal educatief programma ontwikkeld.

“De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde van Het Scheepvaartmuseum raakt de inwoners van Suriname én Nederland. Het behandelt een van de dramatische hoofdstukken uit ons gezamenlijke verleden. De ambassade vindt het van groot belang het onderwerp slavernij niet onbesproken te laten. Deze tentoonstelling in Paramaribo kan daarbij een belangrijke rol spelen”, zegt Ernst Noorman, chargé d’affaires van de Nederlandse ambassade in Suriname.

Willem Bijleveld, algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum zegt dat er bewust voor is gekozen ook de “minder glorieuze” maritieme historie van Nederland te behandelen. Hij denkt dat het verhaal van slavenschip Leusden een stuk geschiedenis is dat elke inwoner van Nederland én Suriname zal raken.


De tentoonstelling Smart van een Slavenschip – Scheepsramp op de Marowijne is tussen 3 november 2013 en 31 januari 2014 te bezichtigen in het Surinaams museum, Fort Zeelandia. De toegang is gratis voor schoolklassen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May