Onduidelijkheid over hervatting naschoolse opvang
18 Oct 2013, 00:00
foto


Schoolleiders van verschillende basisscholen kregen telefonisch te horen dat het project naschoolse opvang voorlopig is stopgezet. Hen werd meegedeeld dat zij vrijdag meer informatie krijgen. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling tast ook nog in het duister over wat er precies aan de hand is. Hij zegt aan Starnieuws dat blijkbaar de evaluatie nog niet afgerond is. Vicepresident Robert Ameerali heeft het project aangehouden.

Het was de bedoeling dat de naschoolse opvang woensdag van start zou gaan. Dit is zaterdag op een vergadering ook meegedeeld aan de schoolleiders. Zij vernamen op de bijeenkomst dat het onderwijsgedeelte van dit project onder verantwoording valt van het hoofd van de afdeling Curriculum Ontwikkeling. Adhin zegt dat zijn departement gaat over het curriculum en het betalen van de leerkrachten. Het gedeelte van de voeding wordt door de commissie onder leiding van Henk Venoaks gecoördineerd.

Schoolleiders zeggen dat enkele coördinatoren die belast zijn met het verzorgen van voeding voor de scholen lieten weten dat niet op het eten gerekend hoeft te worden, omdat de voortgang van het project dit schooljaar niet duidelijk is. Er zou onvoldoende geld zijn om verder te kunnen gaan met de naschoolse opvang. Leerkrachten, leerlingen en ouders zijn onaangenaam verrast met de gang van zaken. Uit de gang van zaken blijkt dat er langs elkaar heen is gewerkt.

Te log
Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) zegt aan Starnieuws voorzichtig te moeten concluderen dat de stopzetting van het project te maken heeft met het financiële plaatje dat met dit project gepaard gaat. Nerkust die namens de Fols in een evaluatiecommissie heeft gezeten, zegt dat er al signalen waren dat het project te log is. Begonnen zou worden met 66 scholen, dat zou worden uitgebreid tot 133 scholen. In 2014 zouden alle basisscholen in het project worden opgenomen. "Heel veel draait om geld en het keukengedeelte is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Nerkust.

De Fols-president vindt het jammer dat op deze manier wordt omgesprongen met dit project. "Wij als bonden hebben altijd aangegeven dat het een goed project is en we het een kans van slagen moeten geven. Veel kinderen hebben behoefte aan naschoolse begeleiding en er zijn er ook velen die het eten nodig hebben, maar met de uitvoering van het project is het verkeerd gelopen”, zegt Nerkust. Hij gaat er van uit dat president Desi Bouterse inderdaad goede bedoelingen had met de introductie van het project, maar dat het nu verkeerd is gelopen. Nerkust zegt dat er een evaluatie rapport is uitgebracht tijdens de periode van ex-minister Shirley Sitaldin. Daarin zijn ook al de op- en aanmerkingen uit de evaluatie verwerkt. Alle betrokkenen willen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May