Nieuw masterplan voor ontwatering Paramaribo-noord
17 Oct 2013, 03:00
foto
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken


Het ministerie van Openbare Werken heeft een nieuw masterplan in voorbereiding. Hiermee moet de ontwatering van Paramaribo noord worden geoptimaliseerd. Het gaat om de ontwatering van het gebied in het noorden van Kwatta, Beniespark, Bloemendaal, Charlesburg, Rainville en Tourtonne 6. Op het nieuwe primair ontwateringssysteem dat moet worden aangelegd zal het secundaire systeem worden aangesloten. Het is een samenhangend geheel van kanalen, bergingsvijvers, duikerconstructies en pompgemalen.

De hoofdlijnen van dit masterplan zijn woensdag besproken op een seminar voor waterbeheersing, georganiseerd door Openbare Werken. Verschillende deskundigen hebben een presentatie verzorgd over watermanagement en waterbeheersing. Daarna is gediscussieerd over het nieuwe masterplan. De gevolgen van klimaatverandering noodzaken volgens minister Rabin Parmessar dat aangepaste plannen worden gemaakt voor waterbeheersing. Nationaal en internationaal zijn de gevolgen van klimaatverandering enorm.

Gevolgen duidelijk te merken
Verwijzend naar de Surinaamse situatie zegt Parmessar dat de hevige regen die zo nu en dan valt, tot gevolg heeft dat delen van het land langer dan noodzakelijk onder water blijven. Verder blijkt dat de zeespiegelstijging haar tol begint te eisen in vooral de gebieden Weg naar Zee, Paramaribo-noord en de districten Commewijne en Coronie. Op Weg naar Zee, Commewijne en Coronie zijn landbouwgronden onbruikbaar geworden door het indringen van zeewater. In Paramaribo-noord is te merken dat tijdens extreme springvloed er zichtbare waterstroming is over de Anton Dragtenweg ter hoogte van Clevia en Leonsberg.


De minister zegt dat voor wat Groot Paramaribo betreft het afwateringssysteem in de afgelopen decennia is aangepast aan de feitelijke omstandigheden. Vele open rioleringsstelsels zijn omgezet in gesloten systemen, waardoor zij zijn gaan inboeten aan afvoer- en bergingscapaciteit. Volgens Parmessar voert dit terug naar de 19de eeuw met het dempen van de Steenbakkersgracht - daar waar nu de dokter Sophie Redmondstraat is - en het afvoerkanaal aan de Heiligenweg. Verder is door de bebouwing de water absorptiecapaciteit sterk afgenomen. Dit betekent dat er meer tijd nodig is voor het afvoeren van het regenwater, waardoor gebieden langer onder water blijven staan.

Slordig met afval
Waar volgens Parmessar niet veel aandacht voor schijnt te zijn, maar wat toch wel ontzettend belangrijk is in deze context, is de onverantwoordelijke wijze waarop een deel van de gemeenschap zich ontdoet van haar afval. “Rijdt u maar eens een keer langs de Sommelsdijckse kreek, de lozingen te Geyersvlijt, Latour, het Doekhie project of de Langatabikistraat, om er maar een paar te noemen. Dan zult u met eigen ogen zien de petflessen, plastiek zakken en ander afval dat terecht komt in het ontwateringssysteem, waardoor de reeds beperkte afvoercapaciteit nog verder wordt belemmerd”, zegt Parmessar.

De bewindsman zegt dat het menselijke handelen een niet te onderschatten factor is, vaak genoeg helaas in negatieve zin. Hij noemde hierbij ook de verschillende verkavelingsprojecten waarbij verkavelaars zich niet houden aan hun verantwoordelijkheden voor wat betreft de aanleg van infrastructurele voorzieningen. “U bent bekend met de nachtmerrieachtige situaties die zich in met name de regentijd voordoen op bepaalde verkavelingsprojecten, onder andere op Paramaribo-noord”, stelt Parmessar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May