Haïti zoekt steun tegen vonnis Dominicaanse Republiek
16 Oct 2013, 16:00
foto
De ministers Winston Lackin (rechts) en zijn Haitiaanse collega Pierre Casimir. (Foto: Buza)


Haïti informeert diverse landen in de regio over dat 250.000 mensen stateloos dreigen te worden. De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken Pierre Casimir bracht zondag een bliksembezoek aan Suriname. In een onderhoud met zijn collega Winston Lackin, ging hij dieper in op de uitspraak gedaan door het Constitutioneel Hof van de Dominicaanse Republiek.

Casimir heeft ook de voorzitter van de Caricom, de Trinidadiaanse premier Kamla Persad-Bissessar, op de hoogte gesteld van de situatie. De uitspraak van het Constitutioneel Hof van de Dominicaanse Republiek heeft terugwerkende kracht tot het jaar 1929. Casimir overhandigde tijdens het onderhoud Lackin een afschrift waarin het standpunt van de Haïtiaanse regering is vervat over de uitspraak, die categorisch door de Haïtiaanse regering wordt verworpen.

Ondersteuning
Van Suriname wordt ondersteuning gevraagd tot betuigen van solidariteit door het uitspreken van ernstige bezorgdheid over de wetgeving, die nu reeds verstrekkende gevolgen heeft op sociaal en economisch gebied.
Lackin heeft goede nota genomen van de uitgebreide informatie verstrekt door zijn ambtgenoot. Hij heeft toegezegd de nodige aandacht zowel nationaal als in regionaal verband aan deze zaak te zullen besteden. De minister heeft toegezegd dat Suriname als voorzitter van Unasur de lidstaten zal informeren over het besluit van het Dominicaanse Hof én over het standpunt van Suriname.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Lackin vanuit het Johan Adolf Pengel Luchthaven telefonisch contact gehad met zijn Guyanese collega, Carolyne Rodriques. Minister Casimir vertrok na dit buitengewoon bezoek naar Guyana, waarna hij zijn reis zal vervolgen naar Venezuela en andere landen in de regio.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May