Doden en noodtoestand in Filipijnen
16 Oct 2013, 11:30
foto
De vernietigde San Pedro kathedraal na de aardbeving in de stad Loboc in de provincie Bohol. (Foto: EPA)


De noodtoestand is uitgeroepen in Filipijnen nadat 107 mensen het leven verloren bij de zware aardbeving gisteren. Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

De Filipijnse eilanden Bohol, Cebu en Siquijor zijn getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Veel mensen zitten gevangen onder de ingestorte gebouwen. In de provincie Bohol zijn minstens 97 levens te betreuren.

De beving vond plaats 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla onder de stad Carmen op het eiland Bohol op een diepte van 56 kilometer. De hele regio heeft de beving gevoeld. Lokale seismologische bureaus hebben 413 naschokken geregistreerd. Op de eilanden Bohol en Cebu is de noodtoestand uitgeroepen.

De scholen en kantoren op de eilanden waren gesloten, omdat het een nationale feestdag was. De schoolgebouwen op Bohol zijn ingestort en de overheid is nog bezig de schade te inventariseren. Er zijn reddingsteams gestuurd naar andere afgelegen eilanden.

Populair
Zo’n 118 gewonden worden behandeld in een plaatselijk ziekenhuis in Tagbilaran, de hoofdstad van Bohol. Het eiland heeft nog steeds last van sterke naschokken, wat veel bewoners traumatiseert. Alle patiënten van het ziekenhuis zijn overgebracht naar open ruimtes uit vrees voor instorting van het gebouw.

Bohol heeft 1,2 miljoen inwoners en is populair onder buitenlanders vanwege zijn strand en gebieden.Een 17e eeuwse stenen kerk in Loboc, een stad ten zuidwesten van Carmen, is voor meer dan de helft in puin gelegd. Andere oude kerken uit de Spaanse koloniale periode hebben ook schade opgelopen.

Aardbevingen komen vaak voor in de Filipijnen, die ligt langs de Pacifische Ring van Vuur .
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May