Parbocarib strop voor Surpost
16 Oct 2013, 00:00
foto


De strafzaak tegen ex-directieleden van Surpost Carlo Godliep en Steve Ravenberg gaat donderdag weer voor. Er komt weinig informatie los tijdens het proces over frauduleuze handelingen die zijn gepleegd. Uit stukken waar Starnieuws de hand op heeft kunnen leggen, blijkt dat het bedrijf Parbocarib Trading Ltd. een contract heeft lopen met het Surinaamse Postbedrijf (Surpost) voor twintig jaar.

Dit bedrijf heeft exclusief, met uitsluiting van eenieder, het recht de productie van zegels en andere filatelistische materialen, zoals FDC’s en mapjes, voor Surpost te verzorgen. Ook is in het contract opgenomen dat Surpost geen zegels en filatelistische zaken mag leveren aan cliënten buiten Suriname. Dit exclusief recht heeft slechts Parbocarib.

Aandelen
De overeenkomst werd in april 2002 gesloten. Bij Parbocarib heeft Surpost 40 procent van de aandelen. Van Reijen International Agencies LTD gevestigd in Nederland, vertegenwoordigd door Hugo van Reijen, toenmalige directeur Carlo Godliep en Steve Ravenberg van Surpost, bezitten de overige 60 procent van de aandelen. Uit deze 60 procent bezit Van Reijen 30 procent van de aandelen, 25 procent is in handen van Godliep en Ravenberg heeft 5 procent. Godliep is daarnaast onherroepelijk gevolmachtigde van Ravenberg.

Door de overeenkomst werden alle belangen en aandelen in Parbocarib LTD onvoorwaardelijk en zonder enige restricties overgedragen aan Van Reijen International Agencies Limited. Hiervoor kregen Godliep en Ravenberg tezamen een vergoeding van USD 50.000, welke binnen tien weken, na 16 juni 2011, uitbetaald moest worden.

Kanttekeningen accountant
In de management letter 2006, uitgebracht door Tjong A Hung Accountants, is er een aantal bevindingen geconstateerd. “Aankoop van postzegels, plakzegels, first day covers, mapjes en stempels vinden plaats via Parbocarib. De bij de aankopen behorende facturen konden niet aan ons worden overlegd. Ook is vastgesteld dat er geen kostprijscalculatie wordt opgemaakt. Eveneens is geconstateerd dat bij de inventarisatie per ultimo 2006 oude zegels zijn opgedoken, terwijl deze reeds waren afgeboekt. Door het ontbreken van de facturen wordt het risico gelopen dat de voorraad zegels etc. alsmede de kosten geen juist beeld vertonen”, stelt het Tjong A Hung rapport.

Het is onduidelijk tegen welke waarde de postzegels in het buitenland verkocht werden. Door verkoop van zegels internationaal, kan door vraag en aanbod grote winsten gemaakt worden. Surpost werd gedeeltelijk verkocht aan Parbocarib, terwijl het bedrijf zelf inkomsten kon genereren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May