Luchtvaartdienst vernieuwt communicatieapparatuur
14 Oct 2013, 08:00
foto
Het hoofd van de Luchtvaartdienst Shareef Saboerali en radioman op vliegveld Zorg en Hoop, Ewald Berica. (Foto: Raoul Lith)


Op twintig van de 33 vliegvelden in het binnenland zal de communicatieapparatuur worden vernieuwd. Gekozen is voor de meest drukke airstrips. Door te investeren in de radio communicatie, zullen piloten informatie kunnen krijgen over actuele weerberichten.

In de luchtvaart is (radio)communicatie een heel belangrijke schakel voor de veiligheid. Voor vluchten naar het binnenland zijn de meest recente data nodig van vliegvelden in de dorpen, zegt het hoofd van de Luchtvaartdienst (LVD), Shareef Saboerali aan Starnieuws. Volgens hem is het niet zo dat de huidige situatie onveilig is. “Er worden op twintig vliegvelden een High Frequentie (HF) radio geïnstalleerd. Deze worden gebruikt voor communicatie tussen de stations onderling en om contact te maken met de radiokamer op Zorg en Hoop”, legt Saboerali uit.

Betere informatie
Op tien van deze vliegvelden wordt een Very High Frequentie (VHF) radio geplaatst. Met deze VHF radio’s is het mogelijk dat er direct contact gemaakt kan worden tussen een piloot en vliegveld bij nadering. Saboerali zegt dat piloten op Zorg en Hoop informatie krijgen voor vertrek. Een vlucht naar het Lawagebied duurt twee uren. De informatie kan een uur na vertrek veranderd zijn. “Wat dit systeem geavanceerd maakt is dat een piloot een kwartier voor het landen in een dorp de meest actuele weerberichten kan krijgen. Dat van een station op locatie zelf”.

De Luchtvaartdienst heeft 33 binnenlandse vliegvelden onder zijn beheer. “In november moeten we al zover zijn dat het eerste vliegveld al wordt aangepakt”, deelt Saboerali mee. Door dit project wordt de vliegveiligheid verhoogd.
Het project wordt uitgevoerd door Surtel.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May