President Wereldbank waarschuwt VS voor sluipend gevaar
13 Oct 2013, 18:00
foto
Wereldbankpresident Jim Yong Kim is zeer bezorgd over de leningencrisis van de VS. (Beeld: BBC)


De Verenigde Staten is slechts enkele dagen verwijderd van een zeer gevaarlijk moment door de leningencrisis van de overheid. Zo waarschuwt de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim.

Hij dringt er bij de Amerikaanse beleidsmakers op aan om vóór de deadline van donderdag een overeenkomst te bereiken over de verhoging van het schuldplafond van de overheid. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal een tekort aan middelen hebben als er geen overeenstemming wordt bereikt om op de financiële markten te lenen.

Volgens de Wereldbankpresident zou dit een "rampzalige gebeurtenis" voor de wereld zijn. "Hoe dichter we bij de deadline komen, hoe groter de impact zal zijn voor de Derde Wereld. Nietsdoen zou erin kunnen resulteren dat de rente stijgt, het vertrouwen afneemt en de groei daalt.” Kim sprak zijn diepe bezorgdheid uit op de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank in Washington.

"Als dit gebeurd zal het rampzalige gevolgen hebben voor de ontwikkelingslanden, waardoor ook de ontwikkelde economieën zwaar gehavend zullen worden," voegde hij eraan toe.

Onrustig
Als de VS krap bij kas komt te zitten, zal hij zijn schulden niet kunnen aflossen, wat waarschijnlijk ernstige effecten zal teweegbrengen op de financiële markten over de hele wereld. Ministers van Financiën uit andere landen denken niet dat het zover komt met de VS, maar ze zijn onrustig en willen dat de crisis zeer binnenkort wordt opgelost.

Republikeinen en Democraten zijn er zaterdag niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. De Democratische senator Dick Durbin zei dat het doel was om een deal te bereiken over verruiming van het schuldplafond voordat de markten maandag opengaan. Het Witte Huis heeft een voorstel voor een korte termijn verhoging van het schuldplafond verworpen.

De Amerikaanse regering is gedeeltelijk uitgeschakeld sinds het Congres op 1 oktober weigerde de begroting goed te keuren. Het gevolg was dat honderdduizenden ambtenaren naar huis zijn gestuurd en overheidsgebouwen zijn gesloten. De Republikeinen weigeren de nieuwe begroting goed te keuren, tenzij president Barack Obama instemt om de financiering van de gezondheidszorghervormingswet, de zogenaamde Obama care, van 2010 te vertragen of stop te zetten.

Vanaf 1 oktober betaalt de Amerikaanse regering haar rekeningen door buitengewone maatregelen, maar deze maatregelen lopen af op 17 oktober. Elke week gaat ook US$ 100 miljard uit de schatkist aan staatsobligaties. Ook moet de VS nog rente betalen over de enorme schuldenlast. Betaalt de VS die rente of zijn schuld niet, dan loopt hij het gevaar in gebreke gesteld te worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May