Cycloon Phailin richt enorme schade aan
13 Oct 2013, 12:00
foto
De tropische wervelstorm heeft enorme schade aangericht in de Indiase kuststaten Odisha en Andhra Pradesh. (Beeld: Al Jazeera)


De meest krachtige storm die India in 14 jaar zou raken, is verzwakt nadat het aan land ging aan de oostkust. Cycloon Phailin heeft grote schade aangericht. Opmerkelijk is dat het aantal dodelijke slachtoffers van de tropische wervelstorm beperkt is gebleven, vergeleken met andere het aantal bij andere stormen. Tot dusver zijn minstens 3 doden bekend, hoewel het aantal waarschijnlijk zal stijgen.

Meer dan een half miljoen mensen waren gedwongen hun huizen in de staten Odisha en Andhra Pradesh te verlaten, in afwachting op de komst van de cycloon zaterdagavond. Lemen hutten zijn weggespoeld, rijstaanplanten zijn vernietigd, elektriciteitslijnen zijn verwoest terwijl communicatie- en spoorverbindingen zijn uitgevallen. Het natuurgeweld beïnvloedt nog steeds de levens van meer dan 10 miljoen mensen tot honderd kilometer landinwaarts.

De meeste schade is aangericht aan landbouwgewassen. De getroffen gebieden zijn grotendeels agrarisch en waren bezig met de rijstoogst na een zeer goede moesson periode. Het ziet ernaar uit dat het grootste deel is vernietigd. Niet alleen voor de boeren, maar ook voor de voedselvoorziening in India zal de vernietiging van gewassen grote gevolgen hebben.

Zware regen voorspeld
Phailin heeft in de nacht aanzienlijk aan kracht afgenomen, maar meteorologen voorspelden zware regenval voor de staat Odisha. “Er is nog een sterke kracht, maar nadat de cycloon de kust had bereikt, is hij aanzienlijk verzwakt,” zegt een ambtenaar van de Indiase meteorologische dienst. Stormen meestal verliezen veel van hun kracht wanneer ze aan land komen, waar er minder vochtige warmte is om de storm te voeden.

In Brahmapur in Odisha, ongeveer 10 km landinwaarts waar het oog van de cycloon toesloeg, waren er zondagochtend vroeg geen meldingen van sterfgevallen. Het Indiase leger is ingezet voor hulpoperaties met vrachtwagens, transportvliegtuigen en helikopters.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May