Bouva: Infrastructuur en communicatie onderwijs aanpakken
13 Oct 2013, 08:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva, voorzitter vaste commissie Onderwijs.


Infrastructuur, duidelijkheid over hervormingen en communicatie tussen alle betrokkenen zijn drie belangrijke zaken waaraan hard moet worden gewerkt binnen het onderwijs. Tot deze conclusie komt de vaste commissie van De Nationale Assemblee voor Onderwijs na een oriëntatie op diverse scholen. De bevindingen zullen na de bezoeken, vastgelegd worden in een rapport voor het parlement, zegt voorzitter Melvin Bouva aan Starnieuws.

Bouva merkt op dat er veel is gestopt in het Onderwijs. Er zijn scholen gebouwd, leermiddelen zijn aangeschaft, de naschoolse opvang is geïntroduceerd, schoolgeld is afgeschaft, maar de situatie moet nog drastisch verbeterd worden. Bijna alle scholen hebben gebrek aan ventilatie en de verlichting laat ook veel te wensen over. Op veel scholen wordt er gewerkt met verouderd materiaal. Toiletten zijn vaak niet in orde. Ook de schoolterreinen moeten op verschillende scholen worden aangepakt.

Goede overlegstructuren
"Het is belangrijk om de communicatie aan te pakken. Er wordt onvoldoende uitleg gegeven over hervormingen die plaatsvinden binnen het onderwijs", zegt Bouva. Leerkrachten krijgen vaak te maken met veranderingen, zonder dat ze daar een behoorlijke inbreng in hebben gehad. Alle betrokkenen bij het onderwijsproces moeten op structurele basis met elkaar in overleg treden. Het is belangrijk dat ouders betrokken worden bij het onderwijsproces.

Bouva noemt Mulo Geyersvlijt als voorbeeld waar door gezamenlijke aanpak van alle betrokkenen goede resultaten zijn geboekt en de faciliteiten zijn verbeterd. Daar is het percentage geslaagden van 40 naar 65% gegaan door enorme inzet van eenieder. Door goede overlegstructuren is iedereen betrokken en gemotiveerd. Bouva merkt op dat in infrastructuur veel meer geïnvesteerd moet worden om betere resultaten te kunnen boeken. Onderwijs en gezondheidszorg zijn twee prioriteiten van de regering. Om de doelen te halen moeten zaken die prioriteit genieten, onmiddellijk in orde gemaakt worden. Tijdens de begrotingsbehandeling zullen deze zaken diepgaand besproken worden, geeft Bouva een schot voor de boeg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May